Utjecaj ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na udio fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u sjemenkama komorača (CROSBI ID 428285)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tonković, Petra
Repajić, Maja
hrvatski
Utjecaj ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku na udio fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet u sjemenkama komorača
Cilj ovog istraživanja bio je optimirati uvjete ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (PLE) za izolaciju ukupnih fenola i ukupnih flavonoida iz odmašćenih sjemenki komorača uzastopnom ekstrakcijom 30 %-tnom vodenom otopinom acetona te 30 %-tnom vodenom otopinom metanola. Također, u svim dobivenim ekstraktima određen je antioksidacijski kapacitet. Koncentracije ukupnih fenola u acetonskim ekstraktima određene su u rasponu od 302, 66 - 469, 10 mg/100 g, a u metanolnim ekstraktima od 87, 19 - 107, 00 mg/100 g. Najveći prinosi ukupnih fenola uz 30 %-tni aceton kao ekstrakcijsko otapalo dobiveni su pri 100 oC/3 ciklusa, a uz 30 %-tni metanol pri 100 oC/1 ciklus. Koncentracije ukupnih flavonoida u acetonskim ekstraktima određene su u rasponu od 41, 90 - 76, 90 mg/100 g, a u metanolnim ekstraktima od 12, 78 - 19, 01 mg/100 g. Najveći prinosi ukupnih flavonoida dobiveni su pri 100 oC/3 ciklusa u ekstrakciji s oba otapala. Znatno viši antioksidacijski kapacitet određen je u acetonskim ekstraktima, gdje se ujedno pokazala vrlo visoka korelacija između antioksidacijskog kapaciteta i udjela ukupnih fenola te ukupnih flavonoida.
antioksidacijski kapacitet, fenoli, flavonoidi, komorač, PLE
nije evidentirano
engleski
The impact of pressurized liquid extraction on total phenols, total flavonoids and antioxidant capacity of fennel seeds
nije evidentirano
antioxidant capacity, fennel, flavonoids, phenols, PLE
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb