Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka (CROSBI ID 268723)

Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija

Damjanović, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka // Mljekarstvo, 56 (2006), 3; 221-232

Podaci o odgovornosti

Damjanović, Sonja ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka

U odnosu na kravlje, manji broj mliječnih proizvoda u svijetu proizvodi se od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg i drugih vrsta mlijeka. Kravljeg mlijeka količinski ima najviše, te se često koristi za patvorenje ostalih vrsta mlijeka i sira. Patvorenjem se mijenjaju svojstva i zdravstvena sigurnost izvornog proizvoda. Metode koje se koriste u dokazivanju takve vrste patvorenja temelje se na utvrđivanju različitosti između proteina, profila triacilglicerola i omjera masnih kiselina, te specifičnih segmenata DNK (deoksiribonukleinska kiselina) epitelnih stanica u različitim vrstama mlijeka. U radu su opisane prednosti i ograničenja metoda elektroforeze, izoelektričnog fokusiranja, ELISA (Enzyme - Linked Immunosorbent Assay), kapilarne elektroforeze, kromatografskih metoda, masene spektrometrije te metoda lančane reakcije polimerazom, u dokazivanju patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka.

patvorenje ; mlijeko ; sir ; metode za dokazivanje patvorenja

nije evidentirano

engleski

Metode za dokazivanje patvorenja mlijeka i sira drugim vrstama mlijeka

nije evidentirano

patvorenje ; mlijeko ; sir ; metode za dokazivanje patvorenja

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56 (3)

2006.

221-232

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano