Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog češnjaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima (CROSBI ID 429035)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mimica, Nina
Generalić Mekinić, Ivana
Đulović, Azra
hrvatski
Usporedba fenolnog sastava i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata bijelog i crnog češnjaka pripravljenih postupkom ekstrakcije mikrovalovima
Povrće iz porodice lukova (Alliaceae) odlikuje prisutnost brojnih fitokemikalija koje pokazuju značajnu biološku aktivnost. Zasigurno jedna od najistraživanijih biljnih vrsta iz ove porodice je češnjak (Allium sativum L.) kojem su do danas u brojnim studijama dokazana različita pozitivna svojstva. Cilj ovog rada bio je pripraviti ekstrakte svježeg češnjaka i crnog češnjaka (dobivenog postupkom fermentacije svježeg češnjaka) korištenjem uređaja za mikrovalnu ekstrakciju (500 W, 94 °C, 30 min). U dobivenim ekstraktima određen je udio ukupnih fenola Folin-Ciocalteu metodom te im je testirana antioksidacijska aktivnost korištenjem različitih metoda: Briggs-Rauscher oscilacijskom metodom, sposobnošću hvatanja molekula slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) te metodom određivanja redukcijske aktivnosti (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power, FRAP).
Allium sativum L. ; mikrovalna ekstrakcija ; ukupni fenoli ; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Phenolic composition and antioxidant activity of white and black garlic extracts obtained by microwave-assisted extraction
nije evidentirano
Allium sativum L. ; microwave-assisted extraction ; total phenolics ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
13.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split