Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja (CROSBI ID 429179)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šabić, Irena Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja / Budžaki, Sandra (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Šabić, Irena

Budžaki, Sandra

hrvatski

Mogućnosti iskorištenja otpada iz industrije ulja

Otpad, odnosno nusproizvod koji zaostaje nakon hladnog prešanja uljarica naziva se pogača. Obzirom da sadrže zaostalo ulje, velike količine proteina, prehrambenih vlakana, minerale i druge bioaktivne spojeve, pogače su prepoznate kao vrijedna sirovina u proizvodnji visokovrijednih proizvoda ili kao hranjiv dodatak prehrani. U ovom radu provedena je kemijska analiza pogače buče i lana, prije i nakon biološke obrade u uvjetima uzgoja na čvrstim nosačima s gljivom bijelog truljenja, Trametes versicolor, i termofilnom gljivom, Humicola grisea. Udjeli suhe tvari, pepela, ukupnih i ekstraktibilnih proteina, masti, vlakana (NDF, ADF, ADL), ekstraktibilnih šećera, te ukupnog organskog ugljika određeni su u neobrađenim pogačama, te nakon 10 dana biološke obrade. Maseni udjeli pojedinačnih šećera su analizirani svakog dana uzgoja. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da se prilikom obrade bučine pogače s Trametes versicolor značajno smanjuje udio masti i vlakana, dok prilikom obrade s Humicola grisea ne dolazi do tolike promjene u navedenim udjelima, ali se primjećuje porast udjela proteina. Kod obrade pogače lana s oba mikroorganizma, zabilježen je porast udjela proteina i ekstraktibilnih šećera, dok je udio vlakana i masti smanjen. Na temelju analize pojedinačnih šećera ustanovljeno je kako oba mikroorganizma imaju sposobnost razgradnje polisaharida, uz oslobađanje monosaharida i oligosaharida.

pogača buče ; pogača lana ; Trametes versicolor ; Humicola grisea ; fermentacija na čvrstim nosačima

nije evidentirano

engleski

Utilization opportunities of waste from the oil industry

nije evidentirano

pumpkin oil cake ; flaxseed oil cake ; Trametes versicolor ; Humicola grisea ; solid state fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

11.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija