Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje (CROSBI ID 429313)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šuša, Matea Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje / Tudor Kalit, Milna (mentor); Tomić Maksan, Marina (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Šuša, Matea

Tudor Kalit, Milna

Tomić Maksan, Marina

hrvatski

Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje

Svrha ovoga rada je istražiti stavove hrvatskih potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje. Provedeno je on-line anketno istraživanje na uzorku veličine 200 kupaca sira. Anketni upitnik obuhvatio je sociodemografska pitanja, pitanja vezana uz ponašanje prilikom kupnje sira te izjave kojima su se mjerili stavovi ispitanika o aspektima sigurnosti hrane te stavovi o tradicionalnoj i industrijskoj proizvodnji sireva. Ispitanici su pokazali da brinu o sigurnosti (zdravstvenoj ispravnosti) hrane te da bi više platili za proizvod veće razine sigurnosti, također ispitanici imaju više povjerenja u nepasterizirano mlijeko i sireve, ako znaju njihovo porijeklo. Ispitanici smatraju kako je tradicionalno proizveden sir ukusniji, kvalitetniji te skuplji od industrijski proizvedenog sira te kako je tradicionalno proizveden sir nutritivno vrjedniji u odnosu na sir industrijske proizvodnje. Ispitanici su pokazali da su upoznati s pojmovima tradicionalne proizvodnje sireva i industrijske proizvodnje sireva. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da ispitanici češće kupuju sireve industrijske proizvodnje nego sireve tradicionalne proizvodnje. Kao važne čimbenike prilikom kupnje, ispitanici su istaknuli okus sira, miris, aromu, kvalitetu te rok trajanja, dok su kao manje važne čimbenike istaknuli nutritivnu vrijednost i deklaraciju, način proizvodnje, pakiranje te tržnu marku (brand). Što se tiče stavova ispitanika o tradicionalnim i industrijskim sirevima ispitanici smatraju da su tradicionalno proizvedeni sirevi ukusniji, kvalitetniji te nutritivno vrjedniji od industrijski proizvedenih sireva.

sir ; tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja ; potrošači ; stavovi ; sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Consumers’ attitudes towards traditional and industrial produced cheeses

nije evidentirano

cheese ; traditional production ; industrial production ; consumers ; attitudes ; food safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

23.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)