Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje (CROSBI ID 429313)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šuša, Matea
Tudor Kalit, Milna
Tomić Maksan, Marina
hrvatski
Stavovi potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje
Svrha ovoga rada je istražiti stavove hrvatskih potrošača o sirevima tradicionalne i industrijske proizvodnje. Provedeno je on-line anketno istraživanje na uzorku veličine 200 kupaca sira. Anketni upitnik obuhvatio je sociodemografska pitanja, pitanja vezana uz ponašanje prilikom kupnje sira te izjave kojima su se mjerili stavovi ispitanika o aspektima sigurnosti hrane te stavovi o tradicionalnoj i industrijskoj proizvodnji sireva. Ispitanici su pokazali da brinu o sigurnosti (zdravstvenoj ispravnosti) hrane te da bi više platili za proizvod veće razine sigurnosti, također ispitanici imaju više povjerenja u nepasterizirano mlijeko i sireve, ako znaju njihovo porijeklo. Ispitanici smatraju kako je tradicionalno proizveden sir ukusniji, kvalitetniji te skuplji od industrijski proizvedenog sira te kako je tradicionalno proizveden sir nutritivno vrjedniji u odnosu na sir industrijske proizvodnje. Ispitanici su pokazali da su upoznati s pojmovima tradicionalne proizvodnje sireva i industrijske proizvodnje sireva. Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da ispitanici češće kupuju sireve industrijske proizvodnje nego sireve tradicionalne proizvodnje. Kao važne čimbenike prilikom kupnje, ispitanici su istaknuli okus sira, miris, aromu, kvalitetu te rok trajanja, dok su kao manje važne čimbenike istaknuli nutritivnu vrijednost i deklaraciju, način proizvodnje, pakiranje te tržnu marku (brand). Što se tiče stavova ispitanika o tradicionalnim i industrijskim sirevima ispitanici smatraju da su tradicionalno proizvedeni sirevi ukusniji, kvalitetniji te nutritivno vrjedniji od industrijski proizvedenih sireva.
sir ; tradicionalna proizvodnja, industrijska proizvodnja ; potrošači ; stavovi ; sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Consumers’ attitudes towards traditional and industrial produced cheeses
nije evidentirano
cheese ; traditional production ; industrial production ; consumers ; attitudes ; food safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
23.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb