Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija biološki aktivnih komponenata industrijske konoplje: optimiranje, kinetika i kemometrija (CROSBI ID 429542)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matešić, Nikolina
Jurinjak Tušek, Ana
Panić, Manuela
hrvatski
Mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija biološki aktivnih komponenata industrijske konoplje: optimiranje, kinetika i kemometrija
Cilj ovoga rad bio je ispitati potencijal primjene mikrovalova u svrhu ekstrakcije biološki aktivnih molekula iz industrijske konoplje, definirati optimalne procesne uvjeta za provođenje procesa ekstrakcije (omjera tekuće-kruto, udjela etanola, vremena ekstrakcije, temperature ekstrakcije i snaga mikrovalova), analizirati dinamiku procesa ekstrakcije te razviti modele neuronskih mreža za predikciju fizikalno-kemijskih svojstava ekstrakata industrijske konoplje na temelju UV-VIS-NIR spektra. Metodom odzivnih površina procijenjeni su optimalni procesni uvjeti: L/S = 30 mL g-1, v/v = 25 %, t = 25 min, T = 45 °C i P = 600 W. Na temelju dinamičkog eksperimenta ekstrakcije zaključeno je da učinkovitost ekstrakcije pokazuje značajan trend porasta vrijednosti do 15. minute procesa, nakon čega vrijeme ekstrakcije više nema utjecaja. Također na temelju visoke vrijednosti koeficijenta determinacije za testiranje, tretiranje i validaciju modela neuronskih mreža može se zaključiti da je UV-VIS i NIR spektroskopija uspješna metoda za analizu fizikalnih (vodljivost, prinos ekstrakcije) i kemijskih (koncentracija ukupnih polifenola, antioksidacijska aktivnost mjerena DPPH i FRAP metodom) svojstava biljnih ekstrakata.
industrijska konoplja, biološki aktivne molekule, mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija, UV-VIS i NIR spektroskopija, optimiranje i modeliranje
nije evidentirano
engleski
Microwave-assisted extraction of biologically active components of industrial hemp: optimization, kinetics and chemometry
nije evidentirano
industrial hemp, biologically active molecules, microwaves assisted extraction, UV-VIS and NIR spectroscopy, optimisation and modelling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
70
23.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb