Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom (CROSBI ID 269469)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Alagić, Damir ; Kozačinsk, Lidija ; Tušek, Tatjana ; Cvrtil, Željka ; Kalember, Đurica ; Jelka, Pleadin ; Vrbančić, Marijana ; Marija, Meštrović ; Dejan, Marenčić ; Nervo, Vedran.
hrvatski
Klaoničko iskorištenje i kvaliteta mesa kopuna hibridne linije Hubbard tovljenih hranom obogaćenom glinom
U radu je istraživan učinak hrane obogaćene glinom („GMO free“, Fanon d.o.o.) na količinu i kakvoću mesa kopuna. Rezultati istraživanja ukazuju na visok randman i visok udio najvrjednijih dijelova trupa (prsa, batak, zabatak). Kemijskom analizom utvrđen je u uzorcima mesa kopuna udio vode od 71, 94%, bjelančevina 19, 76%, masti 6, 67% i pepela 1, 20%, dok su najzastupljenije masne kiseline bile oleinska (40, 74%), palmitinska (30, 15%) i stearinska (11, 30%).
meso kopuna, klaoničko iskorištenje, osnovni kemijski sastav, masnokiselinski profil
nije evidentirano
engleski
Slaughterhouse usage and meat quality of Hubbard hybrid line capon receiving clay enriched feed
nije evidentirano
capon meat, meat yield, chemical composition, fatty acid profile
nije evidentirano