Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (CROSBI ID 429985)

Ocjenski rad | diplomski rad

Maras ; Marta Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku / Bursać Kovačević, Danijela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Maras ; Marta

Bursać Kovačević, Danijela

hrvatski

Izolacija bioaktivnih spojeva iz koprive primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku

Cilj ovog rada bio je ispitati učinkovitost ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz listova koprive (Urtica dioica L.) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (ASE). Uz etanol kao ekstrakcijsko otapalo, ispitivani su sljedeći parametri ekstrakcije: (i) statičko vrijeme ekstrakcije (5 i 10 min) ; (ii) broj ciklusa ekstrakcije (1, 2, 3 i 4 ciklusa) ; te (iii) temperatura (20 i 50 °C). U dobivenim ekstraktima provedeno je spektrofotometrijsko određivanje ukupnih fenola, karotenoida te klorofila a i b. Rezultati istraživanja su pokazali kako sva tri varirana parametra značano utječu na masene udjele ispitivanih spojeva (p ≤ 0, 01). Maseni udjeli ukupnih fenola određeni su u rasponu 106, 44 do 739, 72 mg 100 g-1, klorofila a od 116, 44 do 490, 42 mg 100 g-1, klorofila b od 44, 88 do 166, 85 mg g-1 te karotenoida od 36, 62 do 133, 99 mg 100 g-1. Najveći prinosi dobiveni su pri sljedećim uvjetima ekstrakcije: ukupni fenoli, karotenoidi i klorofil a pri temperaturi 50 °C i 4 ekstrakcijska ciklusa od 10 min ; klorofil b pri temperaturi ekstrakcije od 50 °C, 3 ekstrakcijska ciklusa od 10 min.

kopriva, ASE ekstrakcija, ukupni fenoli, karotenoidi, klorofili

nije evidentirano

engleski

Accelerated solvent extraction of bioactive compounds from nettle (Urtica dioica) leaves

nije evidentirano

: stinging nettle, ASE extraction, total phenols, carotenoids, chlorophylls

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

13.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija