Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge (CROSBI ID 430475)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kompes Petra Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Kompes Petra

Matin, Ana

hrvatski

Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge

Bazgu (Sambucus nigra, L.) najčešće nalazimo kao drvenastu, višegodišnju biljnu vrstu. Raste kao grm ili malo stablo. Možemo je naći pod raznim imenima poput zova, bazgovina, abdovina i obična bazga. Pripada rodu Sambucus gdje se nalazi 40 vrsta, od kojih se samo dvije koriste u komercijalne svrhe. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su cvatovi bazge sušene na četiri različite temperature 40°C, 50°C, 60°C i 70°C te prirodno na zraku. Također je utvrđena energetska vrijednost listova i stabljike kao potencijalna sirovina za proizvodnju plina, te je utvrđen kemijski sastav.

bazga, cvatovi, sušenje, temperatura

nije evidentirano

engleski

Effect of drying temperature on the qualitative properties and color of elder flowers

nije evidentirano

Elder, inflorescence, drying, temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)