Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge (CROSBI ID 430475)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kompes Petra
Matin, Ana
hrvatski
Učinak temperature sušenja na kvalitativna svojstva i boju cvjetova bazge
Bazgu (Sambucus nigra, L.) najčešće nalazimo kao drvenastu, višegodišnju biljnu vrstu. Raste kao grm ili malo stablo. Možemo je naći pod raznim imenima poput zova, bazgovina, abdovina i obična bazga. Pripada rodu Sambucus gdje se nalazi 40 vrsta, od kojih se samo dvije koriste u komercijalne svrhe. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su cvatovi bazge sušene na četiri različite temperature 40°C, 50°C, 60°C i 70°C te prirodno na zraku. Također je utvrđena energetska vrijednost listova i stabljike kao potencijalna sirovina za proizvodnju plina, te je utvrđen kemijski sastav.
bazga, cvatovi, sušenje, temperatura
nije evidentirano
engleski
Effect of drying temperature on the qualitative properties and color of elder flowers
nije evidentirano
Elder, inflorescence, drying, temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb