Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde (CROSBI ID 430478)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krajnović, Martina Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Krajnović, Martina

Matin, Ana

hrvatski

Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde

Heljda je vrlo zapostavljena ratarska kultura u našoj zemlji, po količini konzumiranja u obliku zrna i brašna, te po količini zasijanih površina pod tom kulturom. Zrno heljde ima visoku hranidbenu i medicinsku vrijednost. Zanimljiva je i kao zamjena za žitarice jer ne sadrži gluten. Nakon žetve zrno heljda može imati povećan udio vlage i potrebno ga je termički doraditi sušenjem. Najčešća termička dorada je konvekcijsko sušenje kojim se može utjecati na promjenu nutritivnih svojstava heljde. U radu su bile obuhvaćene tri sorte heljde, (Čebelica, Darja, Siva) koje su odabrane zbog svog gospodarskog značaja. Nakon prikupljenih uzoraka za svaku sortu, prije i nakon sušenja, određene su nutritivne promjene zrna heljde. Prema dobivenim rezultatima pokazalo se da zrno heljde osim dobrih nutritivnih vrijednosti ima i dobru energetsku vrijednost.

heljda, zrno, nutritivna svojstva, sušenje

nije evidentirano

engleski

Influence of convection drying on nutritional value of Buckwheat

nije evidentirano

buckwheat, grain, nutritional properties, energy, drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)