Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde (CROSBI ID 430478)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krajnović, Martina
Matin, Ana
hrvatski
Utjecaj konvekcijskog sušenja na nutritivnu vrijednost heljde
Heljda je vrlo zapostavljena ratarska kultura u našoj zemlji, po količini konzumiranja u obliku zrna i brašna, te po količini zasijanih površina pod tom kulturom. Zrno heljde ima visoku hranidbenu i medicinsku vrijednost. Zanimljiva je i kao zamjena za žitarice jer ne sadrži gluten. Nakon žetve zrno heljda može imati povećan udio vlage i potrebno ga je termički doraditi sušenjem. Najčešća termička dorada je konvekcijsko sušenje kojim se može utjecati na promjenu nutritivnih svojstava heljde. U radu su bile obuhvaćene tri sorte heljde, (Čebelica, Darja, Siva) koje su odabrane zbog svog gospodarskog značaja. Nakon prikupljenih uzoraka za svaku sortu, prije i nakon sušenja, određene su nutritivne promjene zrna heljde. Prema dobivenim rezultatima pokazalo se da zrno heljde osim dobrih nutritivnih vrijednosti ima i dobru energetsku vrijednost.
heljda, zrno, nutritivna svojstva, sušenje
nije evidentirano
engleski
Influence of convection drying on nutritional value of Buckwheat
nije evidentirano
buckwheat, grain, nutritional properties, energy, drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb