Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova (CROSBI ID 430558)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Stojević, Dora
Humski, Andrea
Dobranić, Vesna
hrvatski
Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova
Hrana životinjskog podrijetla predstavlja mogući izvor patogenih sojeva Escherichia coli opasnih za ljude. Iako su većina sojeva crijevni komenzali, pojedini mogu uzrokovati crijevne (intestinalne) i izvancijevne (ekstraintestinalne) infekcije. Njihova patogenost povezana je s prisutnošću gena za čimbenike virulencije, pripadnošću filogrupi te s biokemijskim svojstvima kod pojedinih serovarova. U ovom istraživanju pretraženo je 100 izolata bakterije E. coli izdvojenih iz uzoraka mesa i obrisaka trupova različitih vrsta životinja. Izolatima su određene biokemijske karakteristike VITEK2 sustavom, a molekularnim metodama određena je prisutnost gena za čimbenike virulencije i pripadnost filogrupi. U izolatima je dokazana prisutnost patogrupa: EAEC (EAST11), ETEC (STII), EPEC (eae), ExPEC (cnf1, cnf2) i EHEC/VTEC (vtx1, vtx2). Najprevalentnija patogrupa je EAEC (20%), dokazana u izolatima različitog podrijetla. Patogrupe EPEC (9%) i ExPEC (6%) također su dokazane u izolatima različitog podrijetla, dok su patogrupe ETEC (5%) i VTEC (2%) dokazane u izolatima podrijetlom od divljači i svinja. Najviše gena za čimbenike virulencije ustanovljeno je u izolatima podrijetlom od divljači. Biokemijskom karakterizacijom izolata ustanovljena je povezanost između prisustva eae gena i aktivnosti alkalinizacije sukcinata. Osim toga, također je primjetna povezanost između prisustva cnf1 gena i aktivnosti enzima arilamidaze prema tirozinu. Pomoću lančane reakcije polimerazom (engl. polymerase chain reaction – PCR) izolati su svrstani u filogrupe. Najprevalentije filogrupe bile su A (38%) i B1 (36%) u koje je svrstana većina pretraživanih izolata. Od ostalih filogrupa, s manjom učestalošću, bile su zastupljene filogrupe B2 (4%), C (3%), D (9%), E (4%) i F (6%). Rezultati statističke analize prikazuju povezanost između podrijela izolata i pripadnosti filogrupi te također prikazuju nova saznanja o filogenetskoj strukturi E. coli u domaćih životinja na području Republike Hrvatske. Prikazani rezultati ukazuju kako hrana različitog životinjskog podrijetla predstavlja izvor crijevnih i izvancrijevnih patogenih E. coli.
Escherichia coli, geni za čimbenike virulencije, filogrupa, biokemijske karakteristike
nije evidentirano
engleski
Biochemical and molecular analysis of Escherichia coli strains isolated from food of animal origin and carcass swabs
nije evidentirano
Escherichia coli, virulence genes, phylo-group, biochemical characteristics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
119
13.12.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb