Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova (CROSBI ID 430558)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Stojević, Dora Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova / Humski, Andrea (mentor); Dobranić, Vesna (neposredni voditelj). Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2017

Podaci o odgovornosti

Stojević, Dora

Humski, Andrea

Dobranić, Vesna

hrvatski

Biokemijska i molekularna analiza izolata bakterije Escherichia coli izdvojenih iz hrane životinjskog podrijetla i obrisaka klaoničkih trupova

Hrana životinjskog podrijetla predstavlja mogući izvor patogenih sojeva Escherichia coli opasnih za ljude. Iako su većina sojeva crijevni komenzali, pojedini mogu uzrokovati crijevne (intestinalne) i izvancijevne (ekstraintestinalne) infekcije. Njihova patogenost povezana je s prisutnošću gena za čimbenike virulencije, pripadnošću filogrupi te s biokemijskim svojstvima kod pojedinih serovarova. U ovom istraživanju pretraženo je 100 izolata bakterije E. coli izdvojenih iz uzoraka mesa i obrisaka trupova različitih vrsta životinja. Izolatima su određene biokemijske karakteristike VITEK2 sustavom, a molekularnim metodama određena je prisutnost gena za čimbenike virulencije i pripadnost filogrupi. U izolatima je dokazana prisutnost patogrupa: EAEC (EAST11), ETEC (STII), EPEC (eae), ExPEC (cnf1, cnf2) i EHEC/VTEC (vtx1, vtx2). Najprevalentnija patogrupa je EAEC (20%), dokazana u izolatima različitog podrijetla. Patogrupe EPEC (9%) i ExPEC (6%) također su dokazane u izolatima različitog podrijetla, dok su patogrupe ETEC (5%) i VTEC (2%) dokazane u izolatima podrijetlom od divljači i svinja. Najviše gena za čimbenike virulencije ustanovljeno je u izolatima podrijetlom od divljači. Biokemijskom karakterizacijom izolata ustanovljena je povezanost između prisustva eae gena i aktivnosti alkalinizacije sukcinata. Osim toga, također je primjetna povezanost između prisustva cnf1 gena i aktivnosti enzima arilamidaze prema tirozinu. Pomoću lančane reakcije polimerazom (engl. polymerase chain reaction – PCR) izolati su svrstani u filogrupe. Najprevalentije filogrupe bile su A (38%) i B1 (36%) u koje je svrstana većina pretraživanih izolata. Od ostalih filogrupa, s manjom učestalošću, bile su zastupljene filogrupe B2 (4%), C (3%), D (9%), E (4%) i F (6%). Rezultati statističke analize prikazuju povezanost između podrijela izolata i pripadnosti filogrupi te također prikazuju nova saznanja o filogenetskoj strukturi E. coli u domaćih životinja na području Republike Hrvatske. Prikazani rezultati ukazuju kako hrana različitog životinjskog podrijetla predstavlja izvor crijevnih i izvancrijevnih patogenih E. coli.

Escherichia coli, geni za čimbenike virulencije, filogrupa, biokemijske karakteristike

nije evidentirano

engleski

Biochemical and molecular analysis of Escherichia coli strains isolated from food of animal origin and carcass swabs

nije evidentirano

Escherichia coli, virulence genes, phylo-group, biochemical characteristics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

119

13.12.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina