Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot (CROSBI ID 430594)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kruk, Valentina
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Primjena ekstrakcije potpomognute visokim tlakom u izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot
Komina grožđa zaostaje kao nusproizvod nakon prerade grožđa, a ima veliki biološki potencijal zbog visokog udjela fenolnih spojeva. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj ekstrakcije potpomognute visokim hidrostatskim tlakom na izolaciji ukupnih fenola iz komine grožđa sorte Merlot. Ekstrakcija je provedena 70%-tnim etanolom, pri tlakovima 200 MPa, 400 MPa i 600 MPa, temperaturi 60 °C i 80 °C i vremenu trajanja ekstrakcije 5 min i 15 min. Određivanje ukupnih fenola provedeno je spektrofotometrijski i najveći prinos ostvaren je pri temperaturi 60 °C, tlaku 400 MPa i vremenu tretiranja od 5 min. Utvrđeno je da se na temelju NIR spektara može efikasno odrediti sadržaj ukupnih fenola. Između masenih udjela ukupnih fenola dobivenih temeljem predikcijskog modela i ukupnih fenola određenih eksperimentalno potvrđeno je slaganje, a s obzirom na Chadockovu ljestvicu koeficijent determinacije (R2 = 0, 789) pokazuje čvrstu vezu između promatrane zavisne ( y=ukupni fenoli ) i skupa nezavisnih varijabli.
ukupni fenoli, komina grožđa, visoki tlak, NIR spektroskopija, ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Application of high hydrostatic pressure assisted extraction in the isolation of total phenols from Merlot grape pomace
nije evidentirano
total phenols, grape pomace, high pressure, NIR spectroscopy, extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
30.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb