Parametri kvalitete bagremovog i šumskog meda (CROSBI ID 430958)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Miksera, Ivana
Vahčić, Nada
hrvatski
Parametri kvalitete bagremovog i šumskog meda
Kvaliteta meda je najbitniji čimbenik vrijednosti meda i uvelike utječe na njegovu uključenost u ljudsku prehranu. Kvaliteta se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih parametara, koja ovise o biljnom i geografskom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje i uvjetima skladištenja i čuvanja. U ovom radu ispitana su 43 uzorka bagremovog i šumskog meda, pri čemu su određeni sljedeći fizikalno kemijski parametri: maseni udio vode, kiselost, električna provodnost, maseni udio reducirajućih pečera, maseni udio saharoze i maseni udio hidroksimetilfurfurala. Većina dobivenih rezultata je u skladu sa Pravilnikom o medu (NN 53/2015).
fizikalno-kemijski parametri ; kvaliteta meda
nije evidentirano
engleski
Quality parameters of acacia and forest honey
nije evidentirano
physico-chemical parameters ; honey quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb