Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije (CROSBI ID 430960)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Varga, Katarina
Vahčić, Nada
hrvatski
Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije
Kuhinjska sol ili natrijev klorid neophodna je za rad ljudskog organizma. U brojnim zemljama svijeta njen dnevni unos višestruko je veći od preporučenog što je povezano s bolestima krvožilnog sustava, osteoporozom, bubrežnim kamencima i pretilosti. Sol se u mesne proizvode dodaje radi konzervirajućeg učinka i poboljšanja tehnoloških svojstava, teksture i senzorskih karakteristika. Cilj eksperimentalnog dijela ovog rada bio je odrediti udio NaCl u uzorcima domaćih trajnih kobasica s područja Banije. Za njeno određivanje korištena je titracijska metoda po Mohru, pri čemu je dobiven prosječan udio soli 4, 21±0, 77%.
hipertenzija ; kobasice ; natrijev klorid ; sol
nije evidentirano
engleski
The influence of salt on health and the determination of its share in Banian dry sausages
nije evidentirano
hypertension ; sausages ; sodium chloride ; salt
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
09.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb