Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije (CROSBI ID 430960)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Varga, Katarina Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Varga, Katarina

Vahčić, Nada

hrvatski

Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije

Kuhinjska sol ili natrijev klorid neophodna je za rad ljudskog organizma. U brojnim zemljama svijeta njen dnevni unos višestruko je veći od preporučenog što je povezano s bolestima krvožilnog sustava, osteoporozom, bubrežnim kamencima i pretilosti. Sol se u mesne proizvode dodaje radi konzervirajućeg učinka i poboljšanja tehnoloških svojstava, teksture i senzorskih karakteristika. Cilj eksperimentalnog dijela ovog rada bio je odrediti udio NaCl u uzorcima domaćih trajnih kobasica s područja Banije. Za njeno određivanje korištena je titracijska metoda po Mohru, pri čemu je dobiven prosječan udio soli 4, 21±0, 77%.

hipertenzija ; kobasice ; natrijev klorid ; sol

nije evidentirano

engleski

The influence of salt on health and the determination of its share in Banian dry sausages

nije evidentirano

hypertension ; sausages ; sodium chloride ; salt

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

09.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija