Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.) (CROSBI ID 687310)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Liović, Nikolina ; Krešić, Greta ; Dragović- Uzelac, Verica ; Zorić, Zoran ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra ; Bilušić, Tea Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.) // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 159-159

Podaci o odgovornosti

Liović, Nikolina ; Krešić, Greta ; Dragović- Uzelac, Verica ; Zorić, Zoran ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra ; Bilušić, Tea

hrvatski

Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.)

Borovnice se smatraju jednim od najbogatijih izvora fenolnih spojeva s raznolikim biološkim funkcijama. Povoljni učinci fenolnih spojeva na zdravlje ne ovise samo o prehrambenom unosu već i o njihovoj stabilnosti koja može varirati ovisno o načinu obrade i čuvanju namirnice, matriksu hrane te o uvjetima u probavnom sustavu. U ovom istraživanju ispitana je gastrointestinalna stabilnost ukupnih fenola te antocijana, flavonol glikozida i fenolnih kiselina svježe i liofilizirane borovnice nakon dvofaznog modela probave uz primjenu humanih probavnih enzima. Određena je visoka stabilnost fenolnih spojeva nakon provedene in vitro želučane faze probave u oba uzorka, međutim sadržaj fenolnih spojeva u liofiliziranoj borovnici bio je 2, 6 puta je veći u odnosu na svježu borovnicu. Nakon in vitro probave u tankom crijevu značajno smanjenje ukupnih fenola određeno je u svježoj borovnici (p=0, 005), dok je u liofiliziranoj sadržaj fenola značajno porastao za gotovo 2 puta (p=0, 019). Gubitak antocijana nakon in vitro probave u tankom crijevu u oba uzorka bio je potpun, a značajniji gubitak flavonol glikozida određen je u svježem uzorku. Dobiveni rezultati su pokazali da primjena postupka liofilizacije može osigurati bolju gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva borovnice kao i njihovo učinkovitije oslobađanje iz matriksa tijekom in vitro probave.

fenolni spojevi ; in vitro probava ; liofilizacija

nije evidentirano

engleski

Gastrointestinal stability of phenolic compounds of fresh and lyophilized blueberries (V. corymbosum L.)

nije evidentirano

phenolic compounds ; in vitro digestion ; lyophilization

nije evidentirano

Podaci o prilogu

159-159.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA

Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

Podaci o skupu

12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

poster

24.10.2019-25.10.2019

Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija