Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.) (CROSBI ID 687310)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Liović, Nikolina ; Krešić, Greta ; Dragović- Uzelac, Verica ; Zorić, Zoran ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Pavičić Žeželj, Sandra ; Bilušić, Tea
hrvatski
Gastrointestinalna stabilnost fenolnih spojeva svježe i liofilizirane borovnice (V. corymbosum L.)
Borovnice se smatraju jednim od najbogatijih izvora fenolnih spojeva s raznolikim biološkim funkcijama. Povoljni učinci fenolnih spojeva na zdravlje ne ovise samo o prehrambenom unosu već i o njihovoj stabilnosti koja može varirati ovisno o načinu obrade i čuvanju namirnice, matriksu hrane te o uvjetima u probavnom sustavu. U ovom istraživanju ispitana je gastrointestinalna stabilnost ukupnih fenola te antocijana, flavonol glikozida i fenolnih kiselina svježe i liofilizirane borovnice nakon dvofaznog modela probave uz primjenu humanih probavnih enzima. Određena je visoka stabilnost fenolnih spojeva nakon provedene in vitro želučane faze probave u oba uzorka, međutim sadržaj fenolnih spojeva u liofiliziranoj borovnici bio je 2, 6 puta je veći u odnosu na svježu borovnicu. Nakon in vitro probave u tankom crijevu značajno smanjenje ukupnih fenola određeno je u svježoj borovnici (p=0, 005), dok je u liofiliziranoj sadržaj fenola značajno porastao za gotovo 2 puta (p=0, 019). Gubitak antocijana nakon in vitro probave u tankom crijevu u oba uzorka bio je potpun, a značajniji gubitak flavonol glikozida određen je u svježem uzorku. Dobiveni rezultati su pokazali da primjena postupka liofilizacije može osigurati bolju gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva borovnice kao i njihovo učinkovitije oslobađanje iz matriksa tijekom in vitro probave.
fenolni spojevi ; in vitro probava ; liofilizacija
nije evidentirano
engleski
Gastrointestinal stability of phenolic compounds of fresh and lyophilized blueberries (V. corymbosum L.)
nije evidentirano
phenolic compounds ; in vitro digestion ; lyophilization
nije evidentirano
Podaci o prilogu
159-159.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli
Podaci o skupu
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
poster
24.10.2019-25.10.2019
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina