Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka (CROSBI ID 98391)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Lukač-Havranek, Jasmina
hrvatski
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
U radu su opisana organoleptička, kemijska, fizikalna, hranidbena i terapeutska svojstva kozjeg mlijeka. U odnosu na ostale vrste mlijeka, kozje karakterizira izrazito bijela boja, intenzivniji okus i miris te viši puferski kapacitet. Kozje mlijeko zbog većeg udjela masnih globula i kazeinskih micela manjeg promjera ima bolju probavljivost. Osobito zbog svojih antialergijskih svojstava, kozje mlijeko pokazalo se dobrom zamjenom za kravlje, posebice u prehrani djece i odraslih. Korištenjem kozjeg mlijeka u liječenju bolesnika s raznim malapsorpcijskim sindromima postignuti su vrlo dobri rezultati.
kozje mlijeko; organoleptička; hranidbena i terapeutska svojstva
nije evidentirano
engleski
Nutritional and therapeutic properties of goat s milk
nije evidentirano
goat's milk; physico-chemical properties; nutrition and therapeutic value
nije evidentirano