Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka (CROSBI ID 98391)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Lukač-Havranek, Jasmina Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 50 (2000), 4; 297-304-x

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Lukač-Havranek, Jasmina

hrvatski

Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka

U radu su opisana organoleptička, kemijska, fizikalna, hranidbena i terapeutska svojstva kozjeg mlijeka. U odnosu na ostale vrste mlijeka, kozje karakterizira izrazito bijela boja, intenzivniji okus i miris te viši puferski kapacitet. Kozje mlijeko zbog većeg udjela masnih globula i kazeinskih micela manjeg promjera ima bolju probavljivost. Osobito zbog svojih antialergijskih svojstava, kozje mlijeko pokazalo se dobrom zamjenom za kravlje, posebice u prehrani djece i odraslih. Korištenjem kozjeg mlijeka u liječenju bolesnika s raznim malapsorpcijskim sindromima postignuti su vrlo dobri rezultati.

kozje mlijeko; organoleptička; hranidbena i terapeutska svojstva

nije evidentirano

engleski

Nutritional and therapeutic properties of goat s milk

nije evidentirano

goat's milk; physico-chemical properties; nutrition and therapeutic value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (4)

2000.

297-304-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano