Istraživanje značajnih svojstava tvrdih pšenica u Istri (CROSBI ID 487923)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Milotić, Aldo ; Drezner, Georg ; Peršurić, Đordano ; Šetić, Elvino
hrvatski
Istraživanje značajnih svojstava tvrdih pšenica u Istri
Poljoprivredni institut Osijek i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča vrše istraživanja mogućnosti proizvodnje tvrdih pšenica u Istri i sličnim proizvodnim područjima. U tu svrhu postavljen je mikropokus na imanju Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču u suradnji s Institutom za žitarice iz Rima. Pokus je postavljen tijekom vegetacijskog razdoblja 1999/2000. godine, a istraživano je 25 sorata tvrdih pšenica. Pokus je postavljen po shemi slučajnog bloknog rasporeda u 3 ponavljanja i 2 roka sjetve (3.11. i 26.11.). Od tehnoloških zahvata primijenjena je uobičajena tehnologija proizvodnje strnih žitarica. Tijekom provedbe pokusa praćeni su klimatski pokazatelji i fenofaze razvoja pšenice. Sorte su rangirane na temelju rezultata dobivenih očitavanjem na pokusnim parcelama i mjerenjima prinosa, hektolitarke težine i mase tisuću zrna. Rezultati prve godine istraživanja pokazuju da je prosječni prinos u prvom roku sjetve bio 7 273 kg/ha, najveći prinos imala je sorta Duilio, 8517 kg/ha, najmanji sorta Neodur 5961 kg/ha. U drugom roku sjetve prosječni prinos bio je 5516 kg/ha, najveći prinos imala je sorta Torrebianca 6191 kg/ha, a najmanji prinos sorta Nefer 4560 kg/ha. Prosječna hektolitarja težina kod sorata u prvom roku sjetva bila je 84, 89, kretala se je od 87, 43 kod sorte Claudio do 82, 37 kod sorte Colosseo. U drugom roku sjetve prosječna hektolitarska težina bila je 84, 50, a najveća kod sorte Claudio 87, 07, a najmanja je bila kod sorte Simeto 82, 00. Prosječna masa 1000 zrna u prvom roku sjetve bila je 52, 11, a najveća je bila kod sorte Simeto 56, 91, a najmanja 44, 89 kod sorte Arcobaleno. U drugom roku sjetva prosječna masa 1000 zrna je bila 48, 92, a najveća 56, 51 kod sorte Simeoto, a najmanja 36, 51 kod sorte San Carlo. Na osnovi prve godine istraživanja možemo zaključiti da su se u pokusu pokazale značajne razlike između rokova sjetve i sorata u pokusu. Istraživanje se nastavlja još najmanje 2 godine.
nije evidentirano
nije evidentirano
engleski
Research on significant characteristics of hard wheats in Istria
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
114-114-x.
2001.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
37.Znanstveni skup Hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
poster
19.02.2001-23.02.2001
Opatija, Hrvatska