Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ ANATOMSKE LOKACIJE MIŠIĆA NA HLAPIVE SPOJEVE TIJEKOM PRVIH PET MJESECI PROIZVODNJE DALMATINSKOG PRŠUTA (CROSBI ID 434334)

Ocjenski rad | diplomski rad

Novina, Katarina UTJECAJ ANATOMSKE LOKACIJE MIŠIĆA NA HLAPIVE SPOJEVE TIJEKOM PRVIH PET MJESECI PROIZVODNJE DALMATINSKOG PRŠUTA / Marušić Radovčić, Nives (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Novina, Katarina

Marušić Radovčić, Nives

hrvatski

UTJECAJ ANATOMSKE LOKACIJE MIŠIĆA NA HLAPIVE SPOJEVE TIJEKOM PRVIH PET MJESECI PROIZVODNJE DALMATINSKOG PRŠUTA

Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj anatomske lokacije mišića (Biceps femoris-BF i Semimembranosus-SM) na hlapive spojeve tijekom prvih pet mjeseci proizvodnje Dalmatinskog pršuta. Istraživanje je provedeno na 40 uzoraka tijekom 4 faze proizvodnje: sirovi butovi, nakon soljenja, dimljenja i sušenja. Hlapivi spojevi arome određeni su mikroestrakcijom na čvrstoj fazi (SPME) i plinsko kromatografskom- masenom spektrometrijom (GC-MS). Identificirano je ukupno 86 hlapivih spojeva arome koji pripadaju sljedećim grupama kemijskih spojeva: 17 alkohola, 16 aldehida, 16 fenola, 13 ketona, 12 aromatskih ugljikovodika, 5 alifatskih ugljikovodika, 4 estera i 3 terpena. 21 spoj arome kvantificiran je metodom kalibracije s unutrašnjim standardom. U ispitivanim uzorcima najzastupljenija kemijska grupa spojeva bili su alkoholi čiji se udio smanjuje kroz proučavane faze proizvodnje. Anatomska lokacija mišića utjecala je na udio hlapivih spojeva u uzorcima. Značajna razlika primjećuje se nakon faze dimljenja i sušenja. U BF veći je udio alkohola i aldehida, dok je u SM veći udio fenola i aromatskih spojeva.

Dalmatinski pršut ; aroma ; Biceps femoris ; Semimembranosus ; SPME ; GC-MS

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF MUSCLE TYPE ON VOLATILE COMPOUNDS THROUGHOUT FIRST FIVE MONTHS OF DALMATIAN DRY- CURED HAM PRODUCTION

nije evidentirano

Dalmatian dry-cured ham ; aroma, Biceps femoris ; Semimembranosus ; SPME ; GC-MS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

27.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija