Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora (CROSBI ID 488596)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šarić, Marija ; Piasek, Martina ; Blanuša, Maja ; Krista, Kostial ; Ilich-Ernst, Jasminka
hrvatski
Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora
Među nutritivnim čimbenicima važnim za zdravlje kostiju, uloga soli još uvijek nije razjašnjena. Reapsorpcije natrija i kalcija u proksimalnim kanalićima i uzlaznom kraku Henleovih petlji bubrega međusobno su povezane. Poznato je da visok unos natrija dovodi do smanjene reapsorpcije i povećanog izlučivanja kalcija urinom. Još uvijek nije dovoljno razjašnjeno da li to povećano izlučivanje kalcija utječe na koštanu masu. Svrha ovog istraživanja bila je procijeniti utjecaj povećanog unosa natrija na koštanu masu štakora. Pokus je proveden na štakoricama soja Wistar iz vlastitog uzgoja koje su na početku pokusa bile stare četiri mjeseca. Životinje su kroz naredna dva mjeseca pojene otopinom NaCl u destiliranoj vodi u koncentraciji 18 g/L. Kontrolna skupina dobivala je samo destiliranu vodu. Sve su životinje imale slobodan pristup peletiranoj hrani za laboratorijske štakore (Mucedola, Italija) s normalnim sadržajem kalcija (1% Ca). Tijekom cijelog pokusa mjerena im je potrošnja hrane i vode. Na kraju pokusa dio životinja stavljen je u metaboličke kaveze tijekom 24 sata te je skupljan urin za analize natrija i kalcija. Nakon toga životinje su žrtvovane iskrvarenjem iz trbušne aorte u eterskoj anesteziji i izvađen im je femur za analizu kalcija. Rezultati su pokazali da je povećani unos NaCl bio povezan s 3-4 puta većom natriurijom i kalciurijom u odnosu na kontrolnu skupinu. Usprkos stalnom zaostajanju u tjelesnom prirastu tretiranih životinja, mokre i suhe mase te mase pepela femura nisu se razlikovale prema kontroli. Također nije primijećena razlika u ukupnom sadržaju ni koncentraciji kalcija u femuru. U zaključku, u našim eksperimentalnim uvjetima povećani unos natrija tijekom dva mjeseca, usprkos posljedičnoj povećanoj kalciuriji, nije utjecao na koštanu masu odraslih, spolno zrelih štakorica.
kuhinjska sol; koštana masa; štakor
nije evidentirano
engleski
Increased salt intake and bone mass in rats
nije evidentirano
salt; bone mass; rat
nije evidentirano
Podaci o prilogu
22-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan.
Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem.
predavanje
26.03.2003-30.03.2003
Rovinj, Hrvatska