Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora (CROSBI ID 488596)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šarić, Marija ; Piasek, Martina ; Blanuša, Maja ; Krista, Kostial ; Ilich-Ernst, Jasminka Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora // 2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan. (ur.). Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 22-x

Podaci o odgovornosti

Šarić, Marija ; Piasek, Martina ; Blanuša, Maja ; Krista, Kostial ; Ilich-Ernst, Jasminka

hrvatski

Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora

Među nutritivnim čimbenicima važnim za zdravlje kostiju, uloga soli još uvijek nije razjašnjena. Reapsorpcije natrija i kalcija u proksimalnim kanalićima i uzlaznom kraku Henleovih petlji bubrega međusobno su povezane. Poznato je da visok unos natrija dovodi do smanjene reapsorpcije i povećanog izlučivanja kalcija urinom. Još uvijek nije dovoljno razjašnjeno da li to povećano izlučivanje kalcija utječe na koštanu masu. Svrha ovog istraživanja bila je procijeniti utjecaj povećanog unosa natrija na koštanu masu štakora. Pokus je proveden na štakoricama soja Wistar iz vlastitog uzgoja koje su na početku pokusa bile stare četiri mjeseca. Životinje su kroz naredna dva mjeseca pojene otopinom NaCl u destiliranoj vodi u koncentraciji 18 g/L. Kontrolna skupina dobivala je samo destiliranu vodu. Sve su životinje imale slobodan pristup peletiranoj hrani za laboratorijske štakore (Mucedola, Italija) s normalnim sadržajem kalcija (1% Ca). Tijekom cijelog pokusa mjerena im je potrošnja hrane i vode. Na kraju pokusa dio životinja stavljen je u metaboličke kaveze tijekom 24 sata te je skupljan urin za analize natrija i kalcija. Nakon toga životinje su žrtvovane iskrvarenjem iz trbušne aorte u eterskoj anesteziji i izvađen im je femur za analizu kalcija. Rezultati su pokazali da je povećani unos NaCl bio povezan s 3-4 puta većom natriurijom i kalciurijom u odnosu na kontrolnu skupinu. Usprkos stalnom zaostajanju u tjelesnom prirastu tretiranih životinja, mokre i suhe mase te mase pepela femura nisu se razlikovale prema kontroli. Također nije primijećena razlika u ukupnom sadržaju ni koncentraciji kalcija u femuru. U zaključku, u našim eksperimentalnim uvjetima povećani unos natrija tijekom dva mjeseca, usprkos posljedičnoj povećanoj kalciuriji, nije utjecao na koštanu masu odraslih, spolno zrelih štakorica.

kuhinjska sol; koštana masa; štakor

nije evidentirano

engleski

Increased salt intake and bone mass in rats

nije evidentirano

salt; bone mass; rat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

22-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka

Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan.

Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem.

predavanje

26.03.2003-30.03.2003

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti