Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena jestivih filmova obogaćenih ekstraktima lišća masline i koprive za prženje krumpira (CROSBI ID 435113)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radošević, Lea Primjena jestivih filmova obogaćenih ekstraktima lišća masline i koprive za prženje krumpira / doc. dr. sc. Mia Kurek (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Radošević, Lea

doc. dr. sc. Mia Kurek

hrvatski

Primjena jestivih filmova obogaćenih ekstraktima lišća masline i koprive za prženje krumpira

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj jestivih filmova od karboksimetil celuloze ili gume arabike obogaćenih s ekstraktima lišća masline ili koprive [u koncenteracijama od 0, 5 i 1, 5 % (m/v)] na senzorska svojstva (prije i nakon prženja), te smanjenje udjela masti u prženom krumpiru. Vrsta polimera značajano je utjecala na boju sirovih krumpira, dok primjenom ekstrakata dolazi do značajnijeg posmeđivanja i sirovog i prženog krumpira. Korištenjem premaza neovisno o sastavu dolazi do promjene mirisa i okusa, dok se pri višim koncentracijama ekstrakta primjećuje niža razina zauljenosti. Udio ukupnih fenola viši je u uzorcima s ekstraktom lista masline u odnosu na uzorke s ekstraktom lista koprive. Iako se udio masti smanjio u premazanim uzorcima, značajnije razlike obzirom na vrstu ekstrakta nije bilo, ukazujući da ekstrakti lista koprive ili masline u primjenjenim koncentracijama nemaju ulogu u redukciji masti u odnosu na premaze bez ekstrakta. Ovo istraživanje ukazuje kako korištenje premaza može biti djelotvoran način smanjenja apsorpcije masti u krumpirima prženim u ulju.

krumpir, prženje, masti, jestivi filmovi, list masline, list koprive

nije evidentirano

engleski

Application of edible coatings enriched with extracts from olive and nettle leaves for potato frying

nije evidentirano

potato, frying, oils, edible coatings, olive leaf, nettle leaf

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada




nije evidentirano