Primjena jestivih filmova obogaćenih ekstraktima lišća masline i koprive za prženje krumpira (CROSBI ID 435113)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radošević, Lea
doc. dr. sc. Mia Kurek
hrvatski
Primjena jestivih filmova obogaćenih ekstraktima lišća masline i koprive za prženje krumpira
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj jestivih filmova od karboksimetil celuloze ili gume arabike obogaćenih s ekstraktima lišća masline ili koprive [u koncenteracijama od 0, 5 i 1, 5 % (m/v)] na senzorska svojstva (prije i nakon prženja), te smanjenje udjela masti u prženom krumpiru. Vrsta polimera značajano je utjecala na boju sirovih krumpira, dok primjenom ekstrakata dolazi do značajnijeg posmeđivanja i sirovog i prženog krumpira. Korištenjem premaza neovisno o sastavu dolazi do promjene mirisa i okusa, dok se pri višim koncentracijama ekstrakta primjećuje niža razina zauljenosti. Udio ukupnih fenola viši je u uzorcima s ekstraktom lista masline u odnosu na uzorke s ekstraktom lista koprive. Iako se udio masti smanjio u premazanim uzorcima, značajnije razlike obzirom na vrstu ekstrakta nije bilo, ukazujući da ekstrakti lista koprive ili masline u primjenjenim koncentracijama nemaju ulogu u redukciji masti u odnosu na premaze bez ekstrakta. Ovo istraživanje ukazuje kako korištenje premaza može biti djelotvoran način smanjenja apsorpcije masti u krumpirima prženim u ulju.
krumpir, prženje, masti, jestivi filmovi, list masline, list koprive
nije evidentirano
engleski
Application of edible coatings enriched with extracts from olive and nettle leaves for potato frying
nije evidentirano
potato, frying, oils, edible coatings, olive leaf, nettle leaf
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
25.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb