Opis i procjena svojstava primki korijandra (Coriandrum sativum L.) Hrvatske banke biljnih gena (CROSBI ID 336335)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Salopek, Jadranka
Šatović, Zlatko
Šatović, Zlatko
hrvatski
Opis i procjena svojstava primki korijandra (Coriandrum sativum L.) Hrvatske banke biljnih gena
Pokus s 8 članova pokusa korijandra, čije je sjeme dobiveno razmjenom sa nacionalnim bankama biljnih gena, izveden je u svrhu opisa i procjene svojstava primki korijandra (Coriandrum sativum L.) Hrvatske banke biljnih gena. Nakon provedenog pokusa možemo zaključiti sljedeće: (1.) Na temelju analize 80 biljaka najveća varijabilnost je zabilježena kod svojstva broja plodova (cv = 107.99%), a najmanja kod svojstva visine stabljike (cv = 28.40%). Najveći broj plodova po biljci imao je 2. član pokusa (HBG00167), imena Lucs, dobiven razmjenom iz Njemačke banke biljnih gena, i iznosio je 390.57. Taj član pokusa pripada var. microcarpum, tj. varijetetu sitnosjemenog korijandra. Najmanji broj plodova imao je 5. član pokusa (HBG00346) imena Jantar, čiji je donor tvrtka Semena, i iznosio je 27.054. Najvišu stabljiku imao je također 2. član pokusa (HBG00167), i iznosila je 86.3 cm. Najnižu stabljiku imao je 5.član pokusa (HBG00346), i iznosila je 38.8 cm. (2.) Utvrđeno je postojanje visokosignifikantnih razlika (p < 0.01) između članova pokusa u svim ispitivanim svojstvima. (3.) Sva su ispitivana svojstva bila u visoko signifikantnoj korelaciji (p < 0.01), osim korelacije između svojstva mase plodova i mase 1000 plodova, koja nije bila signifikantna (p > 0.05). Vrlo jake pozitivne korelacije utvrđene su između svojstva broja plodova i svojstva mase plodova (r = 0.81), svojstva visine stabljike i svojstva broja cvatova (r = 0.79), te svojstva broja cvatova i svojstva broja plodova (r = 0.75). (4.) Bonferronijevim testom se pokazalo da postoje signifikantne razlike između članova pokusa u svim ispitivanim svojstvima, a u dva svojstva: broju cvatova i masi 1000 plodova utvrđeno je da postoje dva signifikantno različita seta srednjih vrijednosti članova pokusa. (5.) Iz ovoga zaključujemo da je 2. član pokusa (HBG00167) znatno boli od drugih članova pokusa u svim ispitivanim svojstvima, osim u svojstvu mase 1000 plodova (g) koji je najveći kod 8. člana pokusa (HBG00549), ali s obzirom da je on varijetet krupnosjemenog korijandra (Coriandrum sativum L. var. sativum) razumljivo je da je masa veća, i taj podatak ne utjeće na procjenu vrijednosti 2. člana pokusa, čija je masa 1000 plodova iznosila 3.75 g. Kao najbolji član pokusa, on spada u varijetet sitnosjemenog korijandra (Coriandrum sativum L. var. microcarpum DC.) koji je najzastupljeniji u uzgoju i čini čak 95% svjetske proizvodnje, dok 5% čini krupnosjemeni korijandar.
korijandar; Coriandrum sativum L.; ljekovito bilje; aromatičnog bilje; biljni genetski izvori
nije evidentirano
engleski
Characterization and evaluation of coriander (Coriandrum sativum L.) accessions held at Croatian Bank of Plant Genes
nije evidentirano
coriander; Coriandrum sativum L.; medicinal plants; aromatic plants; plant genetic resources
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
22.04.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb