Utjecaj tehnološkog postupka na kakvoću suhe jabuke (CROSBI ID 336385)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gluhak, Lidija
Dobričević, Nadica
hrvatski
Utjecaj tehnološkog postupka na kakvoću suhe jabuke
Voće, pa tako i jabuka ima posebnu važnost u zdravoj prehrani zahvaljujući kemijskom sastavu i senzoričkim svojstvima. Osim skladištenja u hladnjačama s kontroliranom atmosferom jabuke se mogu konzervirati i prerađivati na različite druge načine. Sušenje je jedna od najstarijih i najraširenijih metoda konzerviranja, a može se provesti prirodnim strujanjem zraka i umjetno u sušnicama. Suhi proizvod jabuke koristi se za proizvodnju čajeva i za potrebe konditorske i pekarsko-slastičarske proizvodnje, te u proizvodnji dječje hrane. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti mehanički sastav plodova jabuke sorte Idared te kroz njega pogodnost te sorte za konzerviranje sušenjem u obliku štapića približne veličine 1cm.
tehnološki postupak; suhe jabuke; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Influence technology operation for quality of dry apple
nije evidentirano
technology operation; dry apple; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
08.09.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb