Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izbor mljekarske kulture u proizvodnji svježeg sira (CROSBI ID 336462)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jukić, Ivana Izbor mljekarske kulture u proizvodnji svježeg sira / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Jukić, Ivana

Božanić, Rajka

hrvatski

Izbor mljekarske kulture u proizvodnji svježeg sira

U radu je istražen utjecaj triju različitih mljekarskih kultura (A, B, C) na prinos svježeg sira, udio suhe tvari, te stabilnost tijekom četrnaest dana čuvanja. Uzorci svježeg sira (n=9) proizvedeni su od pasteriziranog, obranog mlijeka (0, 35 % rn.rn.) u koje je dodano sirilo i kalcijev-klorid. Fermentacija uzoraka svježeg sira vođena je pri temperaturi 23 °C do pH-vrijednosti 4, 7 . Kultura A je dala najbolji prinos, odnosno iskorištenje mlijeka s obzirom na suhu tvar u svježem siru. Sye tri kulture pokazale su jako dobru stabilnost pH- vrijednosti tijekom četrnaest dana čuvanja. Senzorska svojstva uzoraka svježeg sira proizvedenog kulturom A ocjenjena su znatno višim ocjenama u odnosu na sireve proizvedene kulturama B i C. Uzorci svježeg sira proizvedeni od sve tri kulture (A, B, C) općenito su imali najbolja senzorska svojstva četrnaesti dan čuvanja, u odnosu na sedmi i prvi dan čuvanja. Za proizvodnju svježeg sira najpovoljnija je kultura A jer je u svim parametrima dala najbolje rezultate.

mlijeko; svježi sir; mezofilna kultura; proizvodnja sira; senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

The choice of milk culture in the fresh cheese production

nije evidentirano

milk; fresh cheese; mesophilic culture; the production of cheese; sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

21.01.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija