Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka (CROSBI ID 336463)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tonković, Katarina Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka / Božanić, Rajka (mentor); Gregurek, Ljerka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Tonković, Katarina

Božanić, Rajka

Gregurek, Ljerka

hrvatski

Proizvodnja sira tipa Camembert od kozjeg i kravljeg mlijeka

Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću sira tipa Camembert kroz 30 dana čuvanja. Sirevi su proizvedeni od mješavina kozjeg i kravljeg mlijeka u omjerima 0:100, 30:70, 50:50, 80:20 i 100:0 i analizirani 12. i 30. dana od početka proizvodnje. Određen je kemijski sastav mlijeka za proizvodnju sireva te kemijski sastav, pH i organoleptička procjena sireva. Pokazalo se da sastav mlijeka bitno utječe na organoleptičku ocjenu sireva i njihovu trajnost. Sirevi analizirani 12. dana od početka proizvodnje dobili su više ocjene organoleptičke procjene od sireva ocjenjivanih 30. dana. Sirevi proizvedeni od čistog kozjeg mlijeka najbolje su organoleptički ocijenjeni, ali je njihova trajnost bila kraća od ostalih uzoraka sireva. Temperatura skladištenja (10-11 °C) nije bila adekvatna za sireve tipa Camembert te bi za produljenje trajnosti iznad 30 dana i očuvanje organoleptičkih svojstava ona trebala biti niža.

kozje mlijeko; Camembert; kakvoća; trajnost

nije evidentirano

engleski

Manufacture of cheese type Camembert made of goat's and cow's milk

nije evidentirano

goat's milk; Camembert; quality; shelf life

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

08.04.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija