Kakvoća brašna OS kultivara pšenice (CROSBI ID 77307)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg
hrvatski
Kakvoća brašna OS kultivara pšenice
Kakvoća brašna ispitana je u 11 kultivara pšenice Poljoprivrednog instituta u Osijeku uroda 1994. i 1995. godine. U brašnu ispitivanih kultivara je određena količina bjelančevina, količina vlažnog glutena, sedimentacijska vrijednost i broj padanja te reološke osobine tijesta (farinografske i ekstenzografske). Rezultati su pokazali da je prosječna količina bjelančevina iznosila 13.16%, količina vlažnog glutena 33.0%, sedimentacijska vrijednost 39.37 ml i broj padanja 374 u brašnu OS kultivara uroda 1994. godine. Prema farinološkim karakteristikama ispitivani kultivari su iste godine pripadali A2 i B1 kvalitetnoj skupini. U brašnu ispitivanih kultivara uroda 1995. godine prosječna količina bjelančevina je bila 12.21%, količina vlažnog glutena 31.56%, sedimentacijska vrijednost 41.49 ml i broj padanja 267. U toj godini ispitivani OS kultivari su prema farinološkim karakteristikama pripadali B1 i B2 kvalitetnoj skupini. Ispitivanja kakvoće brašna OS kultivara su pokazala, da su značajne razlike postojale u količini bjelančevina i broju padanja te farinološkim karakteristikama tijesta u odnosu na godinu ispitivanja.
brašno; kultivar; pšenica; kakvoća; kemijski pokazatelji; reološke osobine
nije evidentirano
engleski
Flower quality of OS wheat cultivars
nije evidentirano
flower; cultivar; wheat; quality; chemical properties; rheological properties
nije evidentirano