Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica (CROSBI ID 490817)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Peraica, Maja ; Domijan, Ana-Marija ; Jurjević, Željko ; Cvjetković, Bogdan Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica // DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega / Korunić, Zlatko (ur.). Zagreb: Korunić, 2003. str. 165-176-x

Podaci o odgovornosti

Peraica, Maja ; Domijan, Ana-Marija ; Jurjević, Željko ; Cvjetković, Bogdan

hrvatski

Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica

Mikotoksini su produkti raznorodnih plijesni koji se mogu naći u ljudskoj i životinjskoj hrani biljnog i životinjskog podrijetla. U umjerenoj klimatskoj zoni najčešće se nalaze plijesni roda Fusarium (fumonizini, trihoteceni i zearalenon) i Penicillium (okratoksini, citrinin i penicilična kiselina). U radu su opisane preventivne mjere i iznesene preporuke za čuvanje namirnica koje bi trebalo pažljivo provoditi kako bi se spriječila kontaminacija s plijesnima, rast plijesni i nastanak mikotoksina. Opisane su i mogućnosti smanjenja koncentracije mikotoksina u namirnicama, kao i dodaci životinjskoj hrani kojima se može spriječiti apsorpcija mikotoksina iz probavnog trakta. Ove metode treba izbjegavati koliko je to moguće, jer mogu smanjiti vrijednost namirnica, prevesti mikotoksine u oblike koje je teže detektirati, a koji su jednako toksični ili karcinogeni a ne postoji metoda kojom bi se mogli ukloniti svi mikotoksini. Stoga je posebno važno naglasiti vrijednost metoda kojima se sprečava kontaminacija hrane mikotoksinima.

mikotoksini; dekontaminacija; hrana; krmivo; prevencija

nije evidentirano

engleski

Prevention of exposure to mycotoxins from food and feed

nije evidentirano

mycotoxins; decontamination; food; feed; preventive measures

nije evidentirano

Podaci o prilogu

165-176-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega

Korunić, Zlatko

Zagreb: Korunić

Podaci o skupu

15. seminar DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega

predavanje

12.03.2003-14.03.2003

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija