Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica (CROSBI ID 490817)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Peraica, Maja ; Domijan, Ana-Marija ; Jurjević, Željko ; Cvjetković, Bogdan
hrvatski
Sprječavanje izloženosti mikotoksinima iz namirnica
Mikotoksini su produkti raznorodnih plijesni koji se mogu naći u ljudskoj i životinjskoj hrani biljnog i životinjskog podrijetla. U umjerenoj klimatskoj zoni najčešće se nalaze plijesni roda Fusarium (fumonizini, trihoteceni i zearalenon) i Penicillium (okratoksini, citrinin i penicilična kiselina). U radu su opisane preventivne mjere i iznesene preporuke za čuvanje namirnica koje bi trebalo pažljivo provoditi kako bi se spriječila kontaminacija s plijesnima, rast plijesni i nastanak mikotoksina. Opisane su i mogućnosti smanjenja koncentracije mikotoksina u namirnicama, kao i dodaci životinjskoj hrani kojima se može spriječiti apsorpcija mikotoksina iz probavnog trakta. Ove metode treba izbjegavati koliko je to moguće, jer mogu smanjiti vrijednost namirnica, prevesti mikotoksine u oblike koje je teže detektirati, a koji su jednako toksični ili karcinogeni a ne postoji metoda kojom bi se mogli ukloniti svi mikotoksini. Stoga je posebno važno naglasiti vrijednost metoda kojima se sprečava kontaminacija hrane mikotoksinima.
mikotoksini; dekontaminacija; hrana; krmivo; prevencija
nije evidentirano
engleski
Prevention of exposure to mycotoxins from food and feed
nije evidentirano
mycotoxins; decontamination; food; feed; preventive measures
nije evidentirano
Podaci o prilogu
165-176-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega
Korunić, Zlatko
Zagreb: Korunić
Podaci o skupu
15. seminar DDD i ZUPP 2003 - stručnost prije svega
predavanje
12.03.2003-14.03.2003
Poreč, Hrvatska