Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice (CROSBI ID 336821)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Miličević, Dijana Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice / Piližota, Vlasta (mentor); Tuzla, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Tuzli, . 2001

Podaci o odgovornosti

Miličević, Dijana

Piližota, Vlasta

hrvatski

Utjecaj nekih hidrokoloida na reološka svojstva proizvoda od rajčice

Rajčica se koristi u ogromnim količinama u svježem stanju i prerađena u razne proizvode (sok, kaša, pire, juha, sos, kečap, itd.) Za neke proizvode na bazi rajčice, kao što su sok i kaša, vrlo su važna reološka svojstva (npr. viskoznost i konzistencija). Da bi se spriječili negativni utjecaji procesnih parametara za vrijeme prerade rajčice, na reološka svojstva proizvoda, mogu se dodavati neki dodaci. Jedni od najvažnijih su hidrokoloidi. U ovom radu je ispitivan dodatak nekih hidrokoloida (karboksimetilceluloza, guar, karagen, karagen Aquagel GU 805, pektini) i škrobova na reološka svojstva soka i kaše rajčice. Reološka mjerenja su provedena pomoću rotacionog viskozimetra Rheotest 3, pri 10 °C. Dodatak određenih hidrokoloida u omjeru 0.3-0.7%, pektina 0.3-1.5% i škrobova 1-3%, imao je značajan utjecaj na reološka svojstva svih uzoraka (sokova i kaša od rajčice) podvrgnutih eksperimentu. U rajčici ima dosta pektinskih tvari pa u svrhu provedbe eksperimenta u kašu nisu dodavani pektini. Na viskoznost soka od rajčice, kao i konzistenciju kaše, najveći utjecaj imao je dodatak karagena Aquagel GU 805. Na osnovi eksperimentalnih rezultata može se zaključiti da je dodatak različitih hidrokoloida i škrobova, upotrebljenih u ovom radu, imao utjecaja na reološka svojstva soka i kaše na bazi rajčice.

Rajčica; reološka svojstva; hidrokoloidi.

nije evidentirano

engleski

Influence of some hydrocolloids on rheological properties of tomato products

nije evidentirano

Tomato; rheological properties; hydrocolloids.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

113

26.10.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Tehnološki fakultet, Univerzitet u Tuzli

Tuzla

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija