Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana bolesnika s dekubitusom (CROSBI ID 28218)

Prilog u knjizi | stručni rad

Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija ; Lukić, Marko Prehrana bolesnika s dekubitusom // Dekubitus : etiologija, profilaksa i liječenje / Hančević, Janko (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2003. str. IX, 275-x

Podaci o odgovornosti

Adam Perl, Marija ; Perl, Antonija ; Lukić, Marko

hrvatski

Prehrana bolesnika s dekubitusom

Pojava dekubitusa je povezana sa starenjem, lošim nutritivnim statusom i imobilizacijom. Najčešće bolesti koje prouzrokuju dekubitus su: traumatološke povrede, opekline, moždana kap ili cerebrovaskularni inzult, maligne bolesti i druga komatozna stanja kod kojih dolazi do djelomičnog ili potpunog gubitka svijesti. Prehrana tih bolesnika mora se prilagoditi njihovom trenutačnom stanju. Ona mora biti visoko proteinska, a energijska vrijednost treba iznositi oko 1800 kcal/dan. Preporučuju se povećane količine vitamina, napose antioksidacijskih, te minerala i mikroelemenata, kao i dovoljna količina prehrambenih vlakana.

dekubitus, prehrana

nije evidentirano

engleski

Nutrition of decubitus patients

nije evidentirano

decubitus, nutrition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

IX, 275-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Dekubitus : etiologija, profilaksa i liječenje

Hančević, Janko

Zagreb: Medicinska naklada

2003.

953-176-208-2

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija