Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja (CROSBI ID 337022)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ivanović, Helena
Tomas, Srećko
hrvatski
Utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku sušenja
U ovom radu je ispitan utjecaj temperature sušenja i veličine uzoraka na kinetiku infracrvenog sušenja mrkve. Eksperimenti su provedeni na halogenom termogravimetru HR-73 (Mettler Toledo) pri temperaturama sušenja od 50 do 100 °C na uzorcima mrkve izrezanim u komadiće različite veličine (12x12x3 mm, 12x12x6 mm, 12x12x8 mm , 12x12x10 mm). Tijekom sušenja mjerena je temperatura sušenih uzoraka, a nakon sušenja provedena je rehidratacija osušenih uzoraka. Za proračun kinetike sušenja korišten je eksponencijalni matematički model koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim rezultatima te je omogućio konstruiranje krivulja sušenja. Rezultati su pokazali da s povišenjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka raste brzina sušenja, a vrijeme sušenja se skraćuje. Pokazalo se da se povećanjem temperature sušenja smanjuje rehidratacijska sposobnost osušenih uzoraka.
infracrveno sušenje; halogeno sušenje; temperatura sušenja; veličine uzoraka; rehidratacija; mrkva
nije evidentirano
engleski
Influence of Drying Temperature and Sample Size on Drying Kinetic of Apple
nije evidentirano
infrared drying; halogen drying; drying temperature; sample size; rehydratation; carrot
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
17.07.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek