Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke (CROSBI ID 337034)

Ocjenski rad | diplomski rad

Damjanović, Dražen Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke / Tomas, Srećko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Damjanović, Dražen

Tomas, Srećko

hrvatski

Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke

Cilj ovog rada je bio ispitati kako brzina strujanja zraka (0.64, 1.00, 1.50, 2.00, 2.50, 2.75 m/s) utječe na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke sorte Jonagold. Sušenje je provedeno u tunelskom konvekcijskom sušioniku "Tray Drier" pri temperaturi 60 °C i na uzorcima dimenzija 20x20x5 mm. Tijekom provedbe sušenja mjerila se temperatura uzoraka te relativna vlažnost i temperatura zraka kojim se provodilo sušenje. Kakvoća osušenih uzoraka praćena je kroz njihovu rehidrataciju. Za obradu podataka je korišten eksponencijalni model sušenja. Pokazalo se da se eksponencijalni model dobro slaže s eksperimentalnim podacima. Povećanjem brzine strujanja zraka povećava se i srednji koeficijent prijelaza topline (alpha), što dovodi do većeg zagrijavanja uzoraka, a time i povećanja brzina sušenja.

brzina strujanja zraka; konvekcijsko sušenja; jabuka; rehidratacija; eksponencijalni model sušenja

nije evidentirano

engleski

Influence of Air Flow Speed on Kinetic of Convection Drying

nije evidentirano

air flow speed; convection drying; apple; rehydratation; exponential drying model

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

17.07.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija