Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke (CROSBI ID 337034)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Damjanović, Dražen
Tomas, Srećko
hrvatski
Utjecaj brzine strujanja zraka na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke
Cilj ovog rada je bio ispitati kako brzina strujanja zraka (0.64, 1.00, 1.50, 2.00, 2.50, 2.75 m/s) utječe na kinetiku konvekcijskog sušenja jabuke sorte Jonagold. Sušenje je provedeno u tunelskom konvekcijskom sušioniku "Tray Drier" pri temperaturi 60 °C i na uzorcima dimenzija 20x20x5 mm. Tijekom provedbe sušenja mjerila se temperatura uzoraka te relativna vlažnost i temperatura zraka kojim se provodilo sušenje. Kakvoća osušenih uzoraka praćena je kroz njihovu rehidrataciju. Za obradu podataka je korišten eksponencijalni model sušenja. Pokazalo se da se eksponencijalni model dobro slaže s eksperimentalnim podacima. Povećanjem brzine strujanja zraka povećava se i srednji koeficijent prijelaza topline (alpha), što dovodi do većeg zagrijavanja uzoraka, a time i povećanja brzina sušenja.
brzina strujanja zraka; konvekcijsko sušenja; jabuka; rehidratacija; eksponencijalni model sušenja
nije evidentirano
engleski
Influence of Air Flow Speed on Kinetic of Convection Drying
nije evidentirano
air flow speed; convection drying; apple; rehydratation; exponential drying model
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
17.07.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek