Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta mlijeka Travničke pramenke (CROSBI ID 491633)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Antunac, Neven ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Ivanković, Ante Kvaliteta mlijeka Travničke pramenke // 34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka / Tratnik, Lj. (ur.). Zagreb, 2000. str. 11-11-x

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Ivanković, Ante

hrvatski

Kvaliteta mlijeka Travničke pramenke

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj stadija laktacije na dnevnu količinu mlijeka, kemijski sastav, fizikalne osobine i broj somatskih stanica. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 30 ovaca Travničke pramenke u 2. laktaciji. Sve životinje bile su ručno mužene, ujednačene dobi i tjelesne razvijenosti, držane u jednakim uvjetima smještaja i hranidbe. Uzorci mlijeka jutarnje i večernje mužnje uzimani su u mjesečnim intervalima (8 kontrola). Analize mlijeka uključivale su određivanje: sadržaja suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti, bjelančevina, laktoze, stupnja kiselosti, pH vrijednosti, točke ledišta i broja somatskih stanica. Podaci su statistički obrađeni primjenom statističkog paketa SAS (1996). Tijekom laktacije ovce su u prosjeku dnevno proizvele 0, 6 litara mlijeka. Stadij laktacije imao je signifikatan utjecaj na ukupnu dnevnu količinu mlijeka (P<0, 05). Mlijeko ovaca prosječno je sadržavalo: 19, 01% suhe tvari ; 11, 19% suhe tvari bez masti ; 7, 71% masti ; 5, 92% bjelančevina ; 4, 55% laktoze. Titracijska kiselost mlijeka iznosila je 9, 3 SH, ionometrijska 6, 78 a točka ledišta -0, 5662 C. Sredinom i krajem laktacije sadržaji suhe tvari, masti, suhe tvari bez masti, bjelančevina, pH vrijednosti bili su signifikantno (P<0, 01) viši nego početkom laktacije. U istom periodu sadržaj laktoze i titracijska kiselost bili su signifikantno (P<0, 01) niži. Stadij laktacije signifikantno (P<0, 01) je utjecao na broj somatskih stanica u mlijeku. Utvrđene su signifikantne (P<0, 01) korelacije između količine mlijeka i sadržaja masti, bjelančevina i laktoze kao i između ostalih parametara.

kvaliteta; ovčje mlijeko; laktacija;

nije evidentirano

engleski

Milk quality of Travnička sheep

nije evidentirano

quality; sheep milk; lactation;

nije evidentirano

Podaci o prilogu

11-11-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

34. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka - Zbornik sažetaka

Tratnik, Lj.

Zagreb:

Podaci o skupu

Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

poster

08.11.2000-11.11.2000

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)