Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza (Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom u stadiju ranog porasta (CROSBI ID 491718)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Jug, Irena ; Teklić, Tihana ; Andrić, Luka
hrvatski
Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza (Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom u stadiju ranog porasta
Sjeme hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta u Osijeku (OsSK444, OsSk552 i OsSK644) proizvedeno je na više lokaliteta u istočnoj Slavoniji. Frakcije zrna razdvojene su prema veličini i obliku, utvrđena je masa 1000 zrna po frakcijama, a vigor sjemena je testiran standardnom metodom klijavosti, energije klijanja, cold testom i konduktivitetom sjemena. Također je mjeren intenzitet disanja sjemena tijekom klijanja na 10, 15 i 20°C te su na istim temperaturama u klima komori postavljeni vegetacijski pokusi. U fazi pojave trećeg lista kod normalno razvijenih klijanaca određena je prosječna masa izdanka. Ispitivanja su vršena u 4 ponavljanja s propisanom ili odgovarajućom količinom sjemena. Morfološke osobine sjemena (masa, veličina, oblik) u velikoj su mjeri određivale fiziološke pokazatelje vigora sjemena, dok je utjecaj hibrida bio slabije izražen. Temperatura je izrazito utjecala na metabolizam sjemena u klijanju i ranom porastu što je u ovom ispitivanju rezultiralo proporcionalnom masom izdanka, pri čemu je utjecaj hibrida i frakcije zrna također bio vrlo značajan.
vigor ; sjeme ; kukuruz ; frakcije zrna ; rani porast ; temperatura
nije evidentirano
engleski
The connection among the OS-hybrids maize (Zea mays L.) seed vigor, seed fractions and temperature in early growth stage
Sjeme hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta u Osijeku (OsSK444, OsSk552 i OsSK644) proizvedeno je na više lokaliteta u istočnoj Slavoniji. Frakcije zrna razdvojene su prema veličini i obliku, utvrđena je masa 1000 zrna po frakcijama, a vigor sjemena je testiran standardnom metodom klijavosti, energije klijanja, cold testom i konduktivitetom sjemena. Također je mjeren intenzitet disanja sjemena tijekom klijanja na 10, 15 i 20°C te su na istim temperaturama u klima komori postavljeni vegetacijski pokusi. U fazi pojave trećeg lista kod normalno razvijenih klijanaca određena je prosječna masa izdanka. Ispitivanja su vršena u 4 ponavljanja s propisanom ili odgovarajućom količinom sjemena. Morfološke osobine sjemena (masa, veličina, oblik) u velikoj su mjeri određivale fiziološke pokazatelje vigora sjemena, dok je utjecaj hibrida bio slabije izražen. Temperatura je izrazito utjecala na metabolizam sjemena u klijanju i ranom porastu što je u ovom ispitivanju rezultiralo proporcionalnom masom izdanka, pri čemu je utjecaj hibrida i frakcije zrna također bio vrlo značajan.
maize ; seed ; seed vigor ; seed fractions ; temperature ; early growth stage
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
169-172.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Žimbrek, Tito
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
XXXVIII znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
poster
19.02.2003-21.02.2003
Opatija, Hrvatska