Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza (Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom u stadiju ranog porasta (CROSBI ID 491718)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad

Jug, Irena ; Teklić, Tihana ; Andrić, Luka Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza (Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom u stadiju ranog porasta / The connection among the OS-hybrids maize (Zea mays L.) seed vigor, seed fractions and temperature in early growth stage // XXXVIII. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem. Priopćenja / Žimbrek, Tito (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. str. 169-172

Podaci o odgovornosti

Jug, Irena ; Teklić, Tihana ; Andrić, Luka

hrvatski

Povezanost vigora sjemena OS-hibrida kukuruza (Zea mays L.) s frakcijama zrna i temperaturom u stadiju ranog porasta

Sjeme hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta u Osijeku (OsSK444, OsSk552 i OsSK644) proizvedeno je na više lokaliteta u istočnoj Slavoniji. Frakcije zrna razdvojene su prema veličini i obliku, utvrđena je masa 1000 zrna po frakcijama, a vigor sjemena je testiran standardnom metodom klijavosti, energije klijanja, cold testom i konduktivitetom sjemena. Također je mjeren intenzitet disanja sjemena tijekom klijanja na 10, 15 i 20°C te su na istim temperaturama u klima komori postavljeni vegetacijski pokusi. U fazi pojave trećeg lista kod normalno razvijenih klijanaca određena je prosječna masa izdanka. Ispitivanja su vršena u 4 ponavljanja s propisanom ili odgovarajućom količinom sjemena. Morfološke osobine sjemena (masa, veličina, oblik) u velikoj su mjeri određivale fiziološke pokazatelje vigora sjemena, dok je utjecaj hibrida bio slabije izražen. Temperatura je izrazito utjecala na metabolizam sjemena u klijanju i ranom porastu što je u ovom ispitivanju rezultiralo proporcionalnom masom izdanka, pri čemu je utjecaj hibrida i frakcije zrna također bio vrlo značajan.

vigor ; sjeme ; kukuruz ; frakcije zrna ; rani porast ; temperatura

nije evidentirano

engleski

The connection among the OS-hybrids maize (Zea mays L.) seed vigor, seed fractions and temperature in early growth stage

Sjeme hibrida kukuruza Poljoprivrednog instituta u Osijeku (OsSK444, OsSk552 i OsSK644) proizvedeno je na više lokaliteta u istočnoj Slavoniji. Frakcije zrna razdvojene su prema veličini i obliku, utvrđena je masa 1000 zrna po frakcijama, a vigor sjemena je testiran standardnom metodom klijavosti, energije klijanja, cold testom i konduktivitetom sjemena. Također je mjeren intenzitet disanja sjemena tijekom klijanja na 10, 15 i 20°C te su na istim temperaturama u klima komori postavljeni vegetacijski pokusi. U fazi pojave trećeg lista kod normalno razvijenih klijanaca određena je prosječna masa izdanka. Ispitivanja su vršena u 4 ponavljanja s propisanom ili odgovarajućom količinom sjemena. Morfološke osobine sjemena (masa, veličina, oblik) u velikoj su mjeri određivale fiziološke pokazatelje vigora sjemena, dok je utjecaj hibrida bio slabije izražen. Temperatura je izrazito utjecala na metabolizam sjemena u klijanju i ranom porastu što je u ovom ispitivanju rezultiralo proporcionalnom masom izdanka, pri čemu je utjecaj hibrida i frakcije zrna također bio vrlo značajan.

maize ; seed ; seed vigor ; seed fractions ; temperature ; early growth stage

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

169-172.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Žimbrek, Tito

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXVIII znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

poster

19.02.2003-21.02.2003

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)