Utjecaj dodatka laktoze i inulina na aktivnost ABT kulture (CROSBI ID 337254)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Smolčić, Manuela
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Utjecaj dodatka laktoze i inulina na aktivnost ABT kulture
U radu je ispitan utjecaj dodatka laktoze i inulina na tijek fermentacije ABT kulture proizvedene od kozjeg i kravljeg mlijeka. Tijek fermentacije praćen je mjerenjem pH vrijednosti, elektrokemijskog potencijala i titracijske kiselosti uzoraka. Rezultati ispitivanja pokazali su da dodatak laktoze nije imao značajnijeg utjecaja na tijek fermentacije ABT kulture. Dodatak inulina utjecao je na ubrzanje procesa fermentacije. Uzorci kozjeg fermentiranog mlijeka s doatkom inulina najbrže su se zakiseljavali i imali najniže pH vrijednosti na kraju fermentacije.
ABT kultura; probiotik; laktoza; inulin; tijek fermentacije
nije evidentirano
engleski
The influence of lactose and inulin addition on ABT culture activity
nije evidentirano
ABT culture; probiotic; lactose; inulin; fermentation course
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
12.07.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek