Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća (CROSBI ID 337259)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pralas, Mirela Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća / Jovica, Hardi (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Pralas, Mirela

Jovica, Hardi

Slačanac, Vedran

hrvatski

Fizikalno kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje jogurta s velikim komadima voća

U radu je ispitan utjecaj primjenjene starter kulture, udjela mliječne masti i dodatka komada voća na tijek fermentacije i koagulacije, te na kakvoću i stabilnost jogurta. Od kinetičkih parametara praćeni su pH vrijednost i udio mliječne kiseline. Od reloških vrijednosti praćeni su koeficijent konzistencije, indeks tečenja i intenzitet sinereze. Za fermentaciju su korištene dvije starter kulture: jogurtna i termofilno-mezofilno-probiotička (TMP) kultura.Rezultati ispitivanja pokazali su da jedino vrsta starter kulture statistički značajno utječe na tijek i brzinu fermentacije. Za razliku od toga, sva tri promatrana parametra imala su značajan utjecaj na koagulaciju. Dodatak voća kod svih uzoraka povećao je sinerezu.

mliječni napici; fermentacija; mješovita starter kultura; reološki parametri; sinereza; dodatak voća

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical and rheological changes during The production of yoghurt with addition of big pieces of fruits

nije evidentirano

fermented milk beverages; fermentation; mixed starters; rheological parameters; fruit addition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

06.12.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija