Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira (CROSBI ID 337283)

Ocjenski rad | diplomski rad

Farkaš, Anamarija Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2003

Podaci o odgovornosti

Farkaš, Anamarija

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Mogućnost povećanja iskorištenja u proizvodnji svježeg sira

Sirutka dobivena u standardnoj tvorničkoj proizvodnji svježeg sira, zagrijavana je u prvom pokusu do 90 0C. Nakon hlađenja do 60 0C, ocijeđen je nastali koagulum, a postupak s preostalom sirutkom ponovljen je još dva puta. U drugom postupku trostupanjsko zagrijavanje sirutke provedeno je u režimu 75, 85 i 90 0C. U oba pokusa prinos koaguluma iz sirutke je bio 4, 3 %. Dobiveni sir imao je 12, 15 % mliječne masti, 62, 60 % vode i 37, 40 % ukupne suhe tvari, a kiselost mu je iznosila 51 0SH. Randman u proizvodnji svježeg sira iz kravljeg mlijeka može se povećati 4, 3 % ukoliko mu se doda i homogenizira dobiveni sirutkin sir.

svježi sir; randman; toplinska koagulacija

nije evidentirano

engleski

The possibility of utilization increase in fresh cheese production

nije evidentirano

fresh cheese; utilization; thermal coagulation; whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

25.04.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija