Inhibitory effect of AB culture from goat and cow milk on growth of some uropathogenic E. coli strains (CROSBI ID 492364)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Slačanac, Vedran ; Pavlović, Hrvoje ; Vuković, Dubravka ; Hardi, Jovica ; Vlainić, Mato ; Laslavić, Zlatko
engleski
Inhibitory effect of AB culture from goat and cow milk on growth of some uropathogenic E. coli strains
Statistički podaci WHO govore da preko milijardu ljudi u svijetu godišnje oboli od infekcija urinarnog trakta, bakterijskih vaginoza ili infekcija kvascima. Osim direktnih simptoma i komplikacija, bakterijske vaginoze značajno slabe imuni sustav i povećavaju rizik od prijevremenog poroda, nastanka raka grlića meternice i seksualno prenosivih oboljenja (između ostalih i HIV-a). Sojevi E. coli, koji su normalno prisutni u tankom i debelom crijevu, prolaskom u urogenitalni trakt često postaju patogeni i uzročnici bakterijskih vaginoza. U nizu recentnih radova i studija navodi se da su biosurfaktanti koje stvaraju laktobacili sposobni kolonizirati vaginu i urogenitalni trakt te antagonistički djelovati na patogenu mikrofloru. Neki autori čak navode da se oralnim unošenjem probiotika mogu spriječiti urogenitalne infekcije. Cilj rada bio je ispitati djelovanje probiotičkih mliječno kiselih bakterija iz AB kulture na uropatogene sojeve E. coli i utvrditi korelacije između inhibitornog djelovanja AB kulture i stadija fermentacije (broj živih stanica probiotika, udio pojedinih metabolita, pH sredine u odabranom stadiju fermentacije). Stanice E. coli izolirane su iz vagine žena s intenzivnom stadijem bakterijskih vaginoza. Inhibitorni učin AB kulture određivan je na Endo agaru, koji je strogo selektivan za rast E. coli. Uzimani su uzorci AB kulture nakon 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i 8 sati fermentacije. Uz inhibicijski učin mjereni su pH vrijednost i elektrokemijski potencijal uzoraka AB kulture te promjena (porast) udjela nižih masnih kiselina. Rezultati mjerenja pokazali su značajan inhibicijski učinak AB kulture od kozjeg i kravljeg mlijeka na E. coli. Inhibicijski učin uzoraka AB kulture od kozjeg mlijeka povećavao se od početka do kraja fermentacije, dok je najveći inhibicijski učinak uzoraka AB kulture od kravljeg mlijeka izmjeren nakon 4 sata fermentacije. Rezultati mjerenja sugeriraju da nije bilo značajne korelacije između pH vrijednosti uzoraka AB kulture i inhibicijskog djelovanja na E. coli, dok je znatno veća korelacija zabilježena između udjela nižih masnih kiselina (C4, C6, C8, C10) i inhibicijskog djelovanja na E. coli.
AB culture; fermented goat and cow milk; urogenital infections; E. coli; inhibitory effect; lactic acid fermentation
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
46-47-x.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 35. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka
Tratnik, Ljubica
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
predavanje
13.11.2002-15.11.2002
Lovran, Hrvatska