Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Specifičnost proizvodnje i osnovna svojstva specijalnog tipa autohtonog polu tvrdog sira iz istočne Slavonije (CROSBI ID 492374)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran Specifičnost proizvodnje i osnovna svojstva specijalnog tipa autohtonog polu tvrdog sira iz istočne Slavonije // Zbornik sažetaka 35. hrvatskog kongresa mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2002. str. 43-44

Podaci o odgovornosti

Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran

hrvatski

Specifičnost proizvodnje i osnovna svojstva specijalnog tipa autohtonog polu tvrdog sira iz istočne Slavonije

Već godinama se individualnim gospodarstvima istočne Slavonije proizvodi specifična vrsta dimljenog sira. Kao sirovina za proizvodnju ovog tipa sira koristi se isključivo nepasterizirano punomasno svježe mlijeko. Nakon fermentacije, grušanja, cijeđenja i formiranja, komadi sira se određeno vrijeme podvrgavaju dimljenju. U radu su praćeni i ispitivani tehnološki, fizikalno kemijski, i mikrobiološki parametri proizvodnje ovog tipa polu tvrdog sira. Tijekom procesa zrenja određivani su temperaturno-vremenske ovisnosti, pH vrijednosti i broj ukupnih mliječno kiselih bakterija. Mjeren je intenzitet odvajanja sirutke od zgrušane faze tijekom postupka cijeđenja. Cijeli je proces proizvodnje (fermentacija, grušanje, cijeđenje i dimljenje) predstavljen određenim kinetičkim parametrima. U radu su predstavljena dva slična procesa proizvodnje ovog tipa sira. Gotovi proizvod senzorski je ocijenjen pomoću kombinacije dvije senzorske metode ocjenjivanja: Hedonističke skale i Deskriptivne analize. Svi dobiveni rezultati statistički su testirani.

polu tvrdi sir; dimljenje; postupak proizvodnje; fizikalno kemijska svojstva; mikrobiološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Characteristics of production and basic properties of special type of original semi-hard cheese from Eastern Croatia

nije evidentirano

semi-hard cheese; smoking; production process; physico-chemical properties; microbiological characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-44.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 35. hrvatskog kongresa mljekarskih stručnjaka

Tratnik, Ljubica

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

poster

13.11.2002-15.11.2002

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija