Specifičnost proizvodnje i osnovna svojstva specijalnog tipa autohtonog polu tvrdog sira iz istočne Slavonije (CROSBI ID 492374)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran
hrvatski
Specifičnost proizvodnje i osnovna svojstva specijalnog tipa autohtonog polu tvrdog sira iz istočne Slavonije
Već godinama se individualnim gospodarstvima istočne Slavonije proizvodi specifična vrsta dimljenog sira. Kao sirovina za proizvodnju ovog tipa sira koristi se isključivo nepasterizirano punomasno svježe mlijeko. Nakon fermentacije, grušanja, cijeđenja i formiranja, komadi sira se određeno vrijeme podvrgavaju dimljenju. U radu su praćeni i ispitivani tehnološki, fizikalno kemijski, i mikrobiološki parametri proizvodnje ovog tipa polu tvrdog sira. Tijekom procesa zrenja određivani su temperaturno-vremenske ovisnosti, pH vrijednosti i broj ukupnih mliječno kiselih bakterija. Mjeren je intenzitet odvajanja sirutke od zgrušane faze tijekom postupka cijeđenja. Cijeli je proces proizvodnje (fermentacija, grušanje, cijeđenje i dimljenje) predstavljen određenim kinetičkim parametrima. U radu su predstavljena dva slična procesa proizvodnje ovog tipa sira. Gotovi proizvod senzorski je ocijenjen pomoću kombinacije dvije senzorske metode ocjenjivanja: Hedonističke skale i Deskriptivne analize. Svi dobiveni rezultati statistički su testirani.
polu tvrdi sir; dimljenje; postupak proizvodnje; fizikalno kemijska svojstva; mikrobiološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Characteristics of production and basic properties of special type of original semi-hard cheese from Eastern Croatia
nije evidentirano
semi-hard cheese; smoking; production process; physico-chemical properties; microbiological characteristics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
43-44.
2002.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 35. hrvatskog kongresa mljekarskih stručnjaka
Tratnik, Ljubica
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
poster
13.11.2002-15.11.2002
Lovran, Hrvatska