Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Funkcionalna svojstva proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu (CROSBI ID 337312)

Ocjenski rad | diplomski rad

Brtan, Slavica Funkcionalna svojstva proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu / Lelas, Vesna (mentor); Lelas, Vesna (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Brtan, Slavica

Lelas, Vesna

Lelas, Vesna

hrvatski

Funkcionalna svojstva proteina sirutke i obranog mlijeka u prahu

Na reološka svojstva hrane utječu brojni čimbenici kao što su temperatura, kemijski sastav, udio suhe tvari, kao i međudjelovanje sastojaka hrane. U ovom radu određena su fizikalna svojstva suspenzija koncentrata proteina sirutke na sposobnost stvaranja pjene, emulgiranja te vezanja vode. Nadalje, u radu je ispitan utjecaj temperature na viskoznost pripremljenih proteinskih napitaka s 30 i 35 % suhe tvari, ocijenjena su im senzorska svojstva i određen je njihov kemijski sastav. Ispitivanjem topljivosti, disperzibilnosti, sposobnosti pjenjenja i emulgiranja, utvrđeno je da suspenzije koncentrata proteina sirutke, zahvaljujući svojim dobrim funkcionalnim svojstvima imaju veću topljivost i disperzibilnost, kao i sposobnost stvaranja pjene te emulgirajuća svojstva u odnosu na suspenzije pripremljene s mlijekom u prahu.Ispitivanjem reoloških svojstava utvrđeno je da svi pripremljeni napitci imaju nenewtonski karakter.Rezultati senzorskih ispitivanja pokazali su da proteinski napitce A2 i B" imaju najbolja senzorska svojstva, dok su napitci A3, B3 i C3 dobili najnižu ocjenu.

funkcionalna svojstva; reološka svojstva; temperatura; koncentrat proteina sirutke; obrano mlijeko u prahu

nije evidentirano

engleski

Functional properties of whey proteins and skim milk powder

nije evidentirano

functional properties; rheological properties; temperature; whey protein concentrate; skim milk powder

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

23.06.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija