Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uspješnost bakterizacije soje selekcioniranim autohtonim sojevima Bradyrhizobium japonicum (CROSBI ID 466234)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Redžepović, Sulejman ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra ; Sikora, Sanja Uspješnost bakterizacije soje selekcioniranim autohtonim sojevima Bradyrhizobium japonicum // Zbornik sažetaka simpozija XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović et al. (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 91-91-x

Podaci o odgovornosti

Redžepović, Sulejman ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra ; Sikora, Sanja

hrvatski

Uspješnost bakterizacije soje selekcioniranim autohtonim sojevima Bradyrhizobium japonicum

Prisutnost adaptiranih, visoko kompetitivnih, autohtonih sojeva B. japonicum u tlu često može ograničiti uspjeh predsjetvene bakterizacije soje čak i sa visoko učinkovitim komercijalnim sojevima. Iz različitih tipova tala Slavonije izolirani su i genetski diferencirani, primjenom RAPD metode, autohtoni sojevi B. japonicum. Glavni cilj ovih istraživanja je selekcija najučinkovitijih autohtonih izolata sojinih mikrosimbionata, te utvrđivanje kompatibilnosti sorta x soj. Najučinkovitiji sojevi istovremeno prilagođeni uvjetima određenog lokaliteta, koristiti će se za pripremu kvalitetnijeg komercijalnog preparata za predsjetvenu bakterizaciju soje. Tijekom dvogodišnjih istraživanja, putem poljskih pokusa, ispitivana je simbiozna učinkovitost osam autohtonih izolata i referentnog soja D344, kao i njihova kompatibilnost sa sortama soje Nada i Tisa. U obje godine istraživanja utvrđene su signifikantno niže vrijednosti za broj i masu suhe tvari kvržica na nebakteriziranim, kontrolnim varijantama u odnosu na varijante bakterizirane autohtonim izolatima kao i referentnim sojem D344 dok između autohtonih sojeva nisu utvrđene statistički opravdane razlike. U prvoj godini istraživanja utvrđen je statistički opravdan utjecaj sorte na broj i masu suhe tvari kvržica s time da je na korijenu soje sorte Tisa utvrđen signifikantno veći broj i masa suhe tvari kvržica u odnosu na sortu Nada. Bakterizacija svim ispitivanim sojevima B. japonicum je uzrokovala signifikatno povećanje prinosa soje u obje godine istraživanja. Međutim, za razliku od broja i mase suhe tvari kvržica, i između pojedinih sojeva B. japoncum, utvrđene su statistički opravdane razlike. Najviši prinosi postignuti su uz primjenu autohtonih sojeva S4, S12 i S9 koji su na osnovi rezultata RAPD metode svrstani u zasebnu i izdvojenu grupu kvržičnih bakterija. Također je utvrđen statistički opravdan utjecaj sorte na postignute prinose. Rezultati istraživanja jasno pokazuju značenje izbora soja B. japonicum za predsjetvenu bakterizaciju sjemena u cilju što uspješnije i ekonomičnije proizvodnje soje.

bakterizacija; autohtoni sojevi; B. japonicum; soja

nije evidentirano

engleski

Efficiency of soybean inoculation using selected indigenous Bradyrhizobium japonicum strains

nije evidentirano

bacterisation; indigenous B. japonicum strains; soybean

nije evidentirano

Podaci o prilogu

91-91-x.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović ; Borošić, Josip ; Herjavec, Stanka

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

XXXIII. Znanstveni skup hrvatskih agronoma

predavanje

25.02.1997-28.02.1997

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)