Uspješnost bakterizacije soje selekcioniranim autohtonim sojevima Bradyrhizobium japonicum (CROSBI ID 466234)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Redžepović, Sulejman ; Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra ; Sikora, Sanja
hrvatski
Uspješnost bakterizacije soje selekcioniranim autohtonim sojevima Bradyrhizobium japonicum
Prisutnost adaptiranih, visoko kompetitivnih, autohtonih sojeva B. japonicum u tlu često može ograničiti uspjeh predsjetvene bakterizacije soje čak i sa visoko učinkovitim komercijalnim sojevima. Iz različitih tipova tala Slavonije izolirani su i genetski diferencirani, primjenom RAPD metode, autohtoni sojevi B. japonicum. Glavni cilj ovih istraživanja je selekcija najučinkovitijih autohtonih izolata sojinih mikrosimbionata, te utvrđivanje kompatibilnosti sorta x soj. Najučinkovitiji sojevi istovremeno prilagođeni uvjetima određenog lokaliteta, koristiti će se za pripremu kvalitetnijeg komercijalnog preparata za predsjetvenu bakterizaciju soje. Tijekom dvogodišnjih istraživanja, putem poljskih pokusa, ispitivana je simbiozna učinkovitost osam autohtonih izolata i referentnog soja D344, kao i njihova kompatibilnost sa sortama soje Nada i Tisa. U obje godine istraživanja utvrđene su signifikantno niže vrijednosti za broj i masu suhe tvari kvržica na nebakteriziranim, kontrolnim varijantama u odnosu na varijante bakterizirane autohtonim izolatima kao i referentnim sojem D344 dok između autohtonih sojeva nisu utvrđene statistički opravdane razlike. U prvoj godini istraživanja utvrđen je statistički opravdan utjecaj sorte na broj i masu suhe tvari kvržica s time da je na korijenu soje sorte Tisa utvrđen signifikantno veći broj i masa suhe tvari kvržica u odnosu na sortu Nada. Bakterizacija svim ispitivanim sojevima B. japonicum je uzrokovala signifikatno povećanje prinosa soje u obje godine istraživanja. Međutim, za razliku od broja i mase suhe tvari kvržica, i između pojedinih sojeva B. japoncum, utvrđene su statistički opravdane razlike. Najviši prinosi postignuti su uz primjenu autohtonih sojeva S4, S12 i S9 koji su na osnovi rezultata RAPD metode svrstani u zasebnu i izdvojenu grupu kvržičnih bakterija. Također je utvrđen statistički opravdan utjecaj sorte na postignute prinose. Rezultati istraživanja jasno pokazuju značenje izbora soja B. japonicum za predsjetvenu bakterizaciju sjemena u cilju što uspješnije i ekonomičnije proizvodnje soje.
bakterizacija; autohtoni sojevi; B. japonicum; soja
nije evidentirano
engleski
Efficiency of soybean inoculation using selected indigenous Bradyrhizobium japonicum strains
nije evidentirano
bacterisation; indigenous B. japonicum strains; soybean
nije evidentirano
Podaci o prilogu
91-91-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović ; Borošić, Josip ; Herjavec, Stanka
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
XXXIII. Znanstveni skup hrvatskih agronoma
predavanje
25.02.1997-28.02.1997
Pula, Hrvatska