Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Koncentriranje model otopina alkohola, estera i aldehida reverznom osmozom (CROSBI ID 337330)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Moslavac, Tihomir Koncentriranje model otopina alkohola, estera i aldehida reverznom osmozom / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2003

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir

Pozderović, Andrija

hrvatski

Koncentriranje model otopina alkohola, estera i aldehida reverznom osmozom

Aromatična svojstva voćnih sokova su važan element njihove kakvoće. Tvari arome su termoosjetljivi i lako hlapljivi sastojci koji se gube sa suparom tijekom toplinske obrade procesom koncentriranja uparavanjem. Značajno unapređenje tehnologije kao obećavajuća alternativa u proizvodnji visokokvalitetnih voćnih sokova postignuto je membranskim procesima primjenom reverzne osmoze čime je omogućeno maksimalno zadržavanje hlapljivih tvari arome. U ovom radu istraživan je utjecaj tipa membrane, procesnih parametara tlaka i udjela različitih alkohola (0, 1%, 1%, 2%) estera i aldehida (0, 01%, 0, 05%, 0, 1%) kao komponente arome jabuke, također i utjecaj strukture molekule i molekularne mase komponenata arome na protok permeata i koncentriranje model otopina pojedinih komponenata arome reverznom osmozom. Istraživanje je provedeno s model otopinama alkohola (metanol, etanol, n-propanol, izopropanol, n-butanol, izo-butanol, n-pentanol, izo-pentanol), estera (etilacetat, butilacetat, heksilacetat, etil-2-metilbutirat, amilacetat, izoamilacetat, izoamilpropionat, etilbutirat) i aldehida (heksanal, trans-2-heksenal). Koncentriranje reverznom osmozom provodilo se na laboratorijskom uređaju "Lab Unit M20" s pločama i okvirima firme DDS, uporabom kompozitnih membrana tipa HR 95 PP i HR 98 PP. U određenim vremenskim intervalima tijekom koncentriranja izuzimani su uzorci permeata i retentata. Navedene hlapljive komponente arome (alkoholi, esteri i aldehidi) u permeatu i retentatu određivane su pomoću plinskog kromatografa Hewlett-Packard 5890 Serija II s masenim detektorom Hewlett-Packard 5971A i "head space" injektorom HP 19395A. Kao plin nositelj upotrebljen je helij (He) i kapilarna kolona HP-M20 (Carbowax 20M) duljine 50m, promjera 0, 2mm s debljinom filma stacionarne faze 0, 2um. Rezultati istraživanja pokazali su da se reverznom osmozom mogu uspješno koncentrirati vodene otopine alkohola, estera i aldehida različitih molekularnih masa i strukture. Procesni tlak znatno više utječe na protok permeata nego molekularna masa i struktura molekule. Udio estera u početnoj otopini ne utječe značajno na njihov udio u permeatu i retentatu. Veće zadržavanje alkohola na membrani i manju propusnost permeata pokazala je membrana HR 98 PP. Koncentriranjem aldehida veće zadržavanje ima nezasićeni spoj.

membranski procesi; reverzna osmoza; koncentriranje; alkoholi; esteri; aldehidi; plinska kromatografija (GC/MS)

nije evidentirano

engleski

The concentration of the model solutions of alcohols, esters and aldehydes by reverse osmosis

nije evidentirano

membrane processes; the reverse osmosis; alcohols; esters; aldehides; the gas chromatography (GC/MS)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

160

16.10.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija