Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE (CROSBI ID 329306)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Trajković, Jelena UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE / Govorčin, Slavko (mentor); Zagreb, . 1904

Podaci o odgovornosti

Trajković, Jelena

Govorčin, Slavko

hrvatski

UTJECAJ TEMPERATURE NA SORPCIJSKA SVOJSTVA BJELJIKE I SRŽI JELOVINE

U pet slučajno izabranih stabala i na 40 uzoraka bjeljike i 40 uzoraka srži obične jele (Abies alba Mill.) određena je ravnotežna vlaga, sorpcijski koeficijent (s), diferencijalno bubrenje (q) i koeficijent bubrenja (h). Polovica usporednih uzoraka parena je pri 105 °C 72 sata. Svi su uzorci izloženi i uravnoteženi u sljedećim uvjetima pri sobnoj temperaturi 20 °C: (A) relativnoj vlazi zraka j=65%, (B) j=86% i (C) j=34%. Nepareni uzorci srži pokazali su značajno nižu ravnotežnu vlagu i sorpcijski koeficijent s, što upućuje na proces osržavanja. Ravnotežna vlaga parenih uzoraka bila je u svim uvjetima (A), (B) i (C) značajno niža od neparenih. Razlika ravnotežne vlage između srži i bjeljike parenih uzoraka bila je značajna samo u uvjetima (A) i (C).

obična jela (Abies alba; Mill.); osržavanje; bjeljika; srž; ravnotežna vlažnost;sorpcijska svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature on sorption properties of fir sapwood and heartwood

nije evidentirano

common fir (Abies alba; Mill); heartwood formation; sapwood; heartwood; equilibrium moisture content; sorption properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija