Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca (CROSBI ID 102675)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Stanzer, D. ; Stehlik-Tomas, V. ; Gulan Zetić, V. ; Manenica, Jelena
hrvatski
Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca
U ovom radu ispitivani su utjecaji koncentracije laktoze u podlozi i aerobnosti procesa na prirast biomase kvasca Kluyveromyces marxianus na sirutki. U tu svrhu, provedeni su šaržni procesi uzgoja u laboratorijskom bioreaktoru od 2 L s kvascem Kluyveromyces marxianus ZIM75 s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i s različitim protocima zraka. Najbolji prirast ostvaren je u procesu s najvećim protokom zraka od 1, 5 L/L min. i u podlozi s 10 % laktoze, a iznosio je 5, 9 g s.tv./L. S povećanjem protoka zraka rasla je i specifična brzina rasta, te je najveća vrijednost od 0, 1060 1/h postignuta pri najvećem protoku zraka i u podlozi s 5 % laktoze. Iskorištenje supstrata ipak je bilo bolje u podlozi s 5 % laktoze (0, 104 g/g).
sirutka; laktoza; Kluyveromyces marxianus; prehrambeni kvasac
nije evidentirano
engleski
Whey- an optimal raw material for food yeast production
nije evidentirano
whey; lactose; food yeast
nije evidentirano