Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca (CROSBI ID 102675)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Stanzer, D. ; Stehlik-Tomas, V. ; Gulan Zetić, V. ; Manenica, Jelena Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 113-124-x

Podaci o odgovornosti

Stanzer, D. ; Stehlik-Tomas, V. ; Gulan Zetić, V. ; Manenica, Jelena

hrvatski

Sirutka-alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca

U ovom radu ispitivani su utjecaji koncentracije laktoze u podlozi i aerobnosti procesa na prirast biomase kvasca Kluyveromyces marxianus na sirutki. U tu svrhu, provedeni su šaržni procesi uzgoja u laboratorijskom bioreaktoru od 2 L s kvascem Kluyveromyces marxianus ZIM75 s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i s različitim protocima zraka. Najbolji prirast ostvaren je u procesu s najvećim protokom zraka od 1, 5 L/L min. i u podlozi s 10 % laktoze, a iznosio je 5, 9 g s.tv./L. S povećanjem protoka zraka rasla je i specifična brzina rasta, te je najveća vrijednost od 0, 1060 1/h postignuta pri najvećem protoku zraka i u podlozi s 5 % laktoze. Iskorištenje supstrata ipak je bilo bolje u podlozi s 5 % laktoze (0, 104 g/g).

sirutka; laktoza; Kluyveromyces marxianus; prehrambeni kvasac

nije evidentirano

engleski

Whey- an optimal raw material for food yeast production

nije evidentirano

whey; lactose; food yeast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52 (2)

2002.

113-124-x

objavljeno

0026-704X

1846-4025

Povezanost rada

Biotehnologija