Promjene sadržaja šećera tijekom mliječne zriobe kod genotipova kukuruza šećerca (CROSBI ID 493208)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Brkić, I. ; Živalj, S. ; Šimić, D. ; Sudar, R. ; Galonja, M. ; Jurković, Z.
hrvatski
Promjene sadržaja šećera tijekom mliječne zriobe kod genotipova kukuruza šećerca
Cilj oplemenjivanja šećeraca je povećanje koncentracije šećera u endospermu kao glavne komponente (slatkog) okusa. Određivanje optimalnog termina berbe u mliječnoj zriobi izuzetno je važno kako bi se osigurala visoka razina šećera u zrnu. Datum berbe može se procijeniti praćenjem datuma pojave svile. Približni broj dana od pojave svile do berbe je od 18 do 21 dan, ovisno o vremenskim uvjetima. Međutim, šećerac ostaje u mliječnoj fazi vrlo kratko: pri temperaturama oko 30°C i višim, optimalno vrijeme za berbu je samo nekoliko dana (Jugenheimer, 1976). Cilj ovoga rada je odrediti dinamiku u sadržaju vode i ukupnih šećera u zrnu tijekom deset uzastopnih dana mlječne zriobe za pet genotipova standardnih (su) šećeraca. U sklopu jednog većeg poljskog pokusa u Osijeku na Poljoprivrednom institutu posijano je 20. travnja 2002. g. i pet standardnih (su) hibrida šećerca od kojih su dva priznata kultivara u Republici Hrvatskoj (OS 250 su and OS 253 su), a ostala tri su u procesu priznavanja. Najviši sadržaj ukupnih šećera ustanovljen je kod novih hibrida OS 254 su exp i OS 256 su exp koji su u ispitivanjima u Sortnoj komisiji RH.
šećerac; mliječna zrioba; šećeri; HPLC
nije evidentirano
engleski
Change in sugar content during milky stage of maturuti in standard sweet corn genotypes
nije evidentirano
sweet corn; milky stage; sugar; HPLC
nije evidentirano
Podaci o prilogu
283-284-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Žimbrek, Tito
Zagreb:
Podaci o skupu
XXXVIII znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
poster
19.02.2003-21.02.2003
Opatija, Hrvatska