Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule (Brassica oleracea botritys var. italica) (CROSBI ID 337760)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šimunić, Dana
Vorkapić-Furač
hrvatski
Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule (Brassica oleracea botritys var. italica)
Zanimanje za hranu i komercijalne pripravke s kemoprotektivnim svojstvima posljednjih je godina značajno poraslo. To je posljedica raznih epidemioloških studija, kojima se utvrdilo da se neki tipovi tumora rjeđe pojavljuju u populacijama koje u prehranu uključuju veće količine povrća. To se posebice odnosi na povrće porodice Cruciferae, među kojima je najinteresantnija brokula, koja sadrži sulforafan, produkt enzimske hidrolize glukozinolata glukorafanina. Za sulforafan se dokazalo da smanjuje pojavu raznih oblika tumora u brojnim eksperimentalnim modelima, kako u in vivo pokusima sa životinjama tako i u in vitro pokusima na staničnim kulturama. U oba komercijalna pripravka (svjetlije i tamnije kapsule) ekstrakt brokule (Brassica oleracea botritys var. italica) određeni su ukupni i pojedinačni glukozinolati tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) desulfoglukozinolata. Identifikacija desulfoglukozinolata provedena je s pomoću redoslijeda izlaska s kolone i analizom UV-spektara, a kvantifikacija metodom unutarnjeg standarda.
brokula; glukozinolati; HPLC
nije evidentirano
engleski
Analysis of glucosinolates in commercial dietary supplement of broccoli, Brassica oleracea botritys var. italica
nije evidentirano
broccoli; glucosinolates; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
06.12.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb