Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (CROSBI ID 337764)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vlašić, Ignacija Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti / Vorkapić-Furač, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Vlašić, Ignacija

Vorkapić-Furač, Jasna

hrvatski

Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti

Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti analizirani su metilksantini (teobromin, kafein, teofiln) u četiri uzorka čokolade dvaju proizvođača. Za razliku od drugih, biološki aktivnih spojeva, metilksantini su u čokoladi prisutni u visokoj koncentraciji, a zanimljivi su zbog svog djelovanja na ljudski organizam (diuretici, stimulansi, itd.). Tekućinska kromatografija je metoda analize kafeina i teobromina u vodenim ekstraktima kakaa. Ona uključuje odmašćivanje čokolade n-heksanom i ekstrakciju vrućom vodom, te pročišćavanje ekstrakcijom na čvrstoj fazi, Chromabond C18-koloni (SPE-postupak). Metilksantini su identificirani tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) i UV-spektrima standarda teobromina i kafeina, a njihova kvantifikacija u uzorku i iskorištenje postupaka pročišćavanja provedena je metodom vanjskog standarda. Najzastupljeniji metilksantin je teobromin, dok teofilin nije identificiran.

metilksantini; kakao; čokolada; HPLC

nije evidentirano

engleski

The methylxantines in chocolate analysis by high performance liquid chromatography

nije evidentirano

methylxanthine; cocoa; chocolate; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

04.02.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija