Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (CROSBI ID 337764)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vlašić, Ignacija
Vorkapić-Furač, Jasna
hrvatski
Analiza metilksantina u čokoladi tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti
Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti analizirani su metilksantini (teobromin, kafein, teofiln) u četiri uzorka čokolade dvaju proizvođača. Za razliku od drugih, biološki aktivnih spojeva, metilksantini su u čokoladi prisutni u visokoj koncentraciji, a zanimljivi su zbog svog djelovanja na ljudski organizam (diuretici, stimulansi, itd.). Tekućinska kromatografija je metoda analize kafeina i teobromina u vodenim ekstraktima kakaa. Ona uključuje odmašćivanje čokolade n-heksanom i ekstrakciju vrućom vodom, te pročišćavanje ekstrakcijom na čvrstoj fazi, Chromabond C18-koloni (SPE-postupak). Metilksantini su identificirani tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) i UV-spektrima standarda teobromina i kafeina, a njihova kvantifikacija u uzorku i iskorištenje postupaka pročišćavanja provedena je metodom vanjskog standarda. Najzastupljeniji metilksantin je teobromin, dok teofilin nije identificiran.
metilksantini; kakao; čokolada; HPLC
nije evidentirano
engleski
The methylxantines in chocolate analysis by high performance liquid chromatography
nije evidentirano
methylxanthine; cocoa; chocolate; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
04.02.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb