Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj alkohola na strukturu lipoproteina velike gustoće (CROSBI ID 494309)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Raguž, Marija ; Brnjas-Kraljević, Jasminka Utjecaj alkohola na strukturu lipoproteina velike gustoće // 3. tnanstveni sastanak hrvatskih biofizičara : knjiga sažetaka. Zagreb, 2003. str. 11-11

Podaci o odgovornosti

Raguž, Marija ; Brnjas-Kraljević, Jasminka

hrvatski

Utjecaj alkohola na strukturu lipoproteina velike gustoće

Temeljem raznovrsnih eksperimentalnih podataka prihvaćeno je istinitim da serumski lipoproteini imaju važnu ulogu u aterogenezi. Pritom lipoproteini male gustoće (LDL) djeluju kao promotori a lipoproteinima velike gustoće (HDL) pripisuju se protektivna svojstva. Klinička su ispitivanja također pokazala da umjereno konzumiranje alkohola smanjuje incidenciju ateroskleroze. Stoga smo željeli promatrati kako alkohol utječe na strukturu serumskih lipoproteina, i to na dvije frakcije HDL-a, HDL2 i HDL3. Metodom fluorescentne spektroskopije pratili smo promjene u spektrima intrinsičke proteinske probe triptofana i membranske molekulske probe 6-propionil-2-dimetilaminonaftalen (Prodan) u otopina HDL-a s različitim koncentracijama etanola. Prodan je pogodna lipidna proba jer je njen fluorescencijski spektar jako osjetljiv na polarnost i fluidnost neposredne okoline u kojoj se nalazi. Međutim, kod interpretacije spektara treba paziti da uvijek postoji određena dinamička ravnoteža između probe ugrađene u lipide i one slobodne u otapalu. Zato je za pravilnu interpretaciju spektara bilo nužno snimati utjecaj alkohola na fluorescenciju slobodnog Prodana u otapalu i to rabiti kao osnovu pri matematičkoj obradi eksperimentalnih spektara, koji su snimani u otopinama različitih koncentracija lipoproteina i različitih koncentracija etanola. Matematičkom obradom fluorescentni spektar Prodana u otopini lipoproteina prikazali smo kao zbroj doprinosa fluorescencije Prodana u lipidnom dijelu HDL-a i fluorescencije Prodana slobodnog u otopini. O utjecaju alkohola na strukturu lipidnog dijela lipoproteinske čestice možemo razgovarati na temelju analize parametara fluorescencijskih spektara Prodana ugrađenog u lipide. Detektirane promjene fluorescencijskih spektara Prodana pri različitim koncentracijama seruma HDL-a i alkohola jasno pokazuju da alkohol uzrokuje promjenu polarnosti unutar strukture HDL-a. Objasnili smo to rahlijom strukturom lipida u HDL-u pod utjecajem alkohola, pa voda prodire u lipidni monosloj i mijenja polarnost. Zaključci se temelje na numeričkim vrijednostima amplituda, valnih duljina maksimuma Gaussovih krivulja i širina linija koji su rezultati matematičke obrade.

HDL; alkohol; fluorescencija

nije evidentirano

engleski

Alcohol Influence on the Structure of HDL

nije evidentirano

HDL; alcohol; fluorescence

nije evidentirano

Podaci o prilogu

11-11.

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. tnanstveni sastanak hrvatskih biofizičara : knjiga sažetaka

Zagreb:

Podaci o skupu

Znanstveni sastanak hrvatskih biofizičara (3 ; 2003)

predavanje

13.06.2003-13.06.2003

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Fizika