Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora (CROSBI ID 337862)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petrović, Tomislav
Delaš, Ivančica
hrvatski
Utjecaj bezmasne prehrane na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora
Zadatak ovog rada bio je utvrditi utjecaj bezmasne dijete na sastav masnih kiselina slezene i adipoznog tkiva štakora. Muški štakori soja Wistar, stari dva mjeseca, hranjeni su kontrolnom dijetom (KD) i bezmasnom dijetom (BD) kroz 14 dana, uz slobodan pristup vodi i hrani. Nakon žrtvovanja, adipozno tkivo i slezena su homogenizirani, te je provedena ekstrakcija lipida smjesom otapala CHCl3:CH3OH. Kvalitativno određivanje sastava lipidaprovedeno je tankoslojnom kromatografijom, dok je kvantitativno određivanje sastava masnih kiselina provedeno pripravom metilnih estera masnih kiselina te identifikacijom plinsko-masenom kromatografijom. Promjene u sastavu masnih kiselina ukupnih lipida adipoznog tkiva nakon provedene četrnaestodnevne bezmasne dijete očitovale su se u smanjenom udjelu palmitoleinske kiseline uz porast linolne kiseline. Ostale promjene, iako vidljive, nisu bile statističke značajne. U sastavu masnih kiselina ukupnih lipida slezene nakon primjene BD došlo je do pada udjela palmitoleinske kiseline, dok ostale promjene također nisu bile statistički značajne. Na osnovi dobivenih rezultata može se pretpostaviti, da tijekom četrnaestodnevne BD dolazi do supstitucije esencijalnih masnih kiselina nezasićenim masnim kiselinama endogenog podrijetla, uz korištenje palmitoleinske kiseline kao prekursora, te se na taj način nastoji održati omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina.
adipozno tkivo; slezena; bezmasna dijeta; masne kiseline; pretilost
nije evidentirano
engleski
The Influence of a Fat Free Diet on the Fatty Acid Composition in Rats' Adipose Tissue and Spleen
nije evidentirano
adipose tissue; sleen; fat free diet; fatty acids; obesity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
06.06.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb