Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.) (CROSBI ID 103831)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.) // ACS - Agriculturae conspectus scientificus, 63 (1998), 4; 285-290-x

Podaci o odgovornosti

Sito, Stjepan ; Barčić, Josip ; Ivančan, Stjepan

hrvatski

Utjecaj različitih temperatura radnog medija na trajanje procesa sušenja visoko vlažnih sjemenki buče nakon pranja (Cucurbita pepo L.)

Pokus je izveden na laboratorijskoj sušari sa austrijskom sortom buče C. pepo cv. Gleissdorf. Rezultati istraživanja potvrđuju da se povećanjem temperature radnog medija (zraka) za sušenje značajno smanjuje vrijeme procesa sušenja sjemenki. Visoko vlažne sjemenke buče (nakon pranja) su sušene sa početne vlage 52, 3% na konačnu oko 7, 5%. Optimalna temperatura radnog medija za sušenje sjemenki je 60°C jer je proces sušenja značajno skračen u odnosu na temperaturu radnog medija od 40°C. Kvaliteta ovako osušenih sjemenki (60°C) nimalo ne zaostaje za uzorcima osušenih na 40°C. Uzorci sjemenki osušeni temperaturom radnog medija 80°C i 100°C su djelomično poprženi, tamne (nagorjele) boje, lošijeg okusa, te kvaliteta i čuvanje takvih sjemenki je vrlo upitno. Iz toga razloga se ne preporučuju temperature radnog medija za sušenje sjemenki buče veće od 60°C.

bućine sjemenke; sušenje; temperatura zraka

nije evidentirano

engleski

Influence of various air temperature on duration of drying pumpkin seed with higher water content after washing (Cucurbita pepo L.)

nije evidentirano

pumpkin seeds; drying; air temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63 (4)

1998.

285-290-x

objavljeno

1331-7768

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)