crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 138777

Disertacija

Autor: Kurtović, Ivana
Naslov: Fonološki opis mjesnih govora čakavskih mjesta koja gravitiraju Zadru, Šibeniku i Splitu
( Phonology of Continental Southeast Čakavian speeches near Zadar, Šibenik and Split )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 20. 01.
Godina: 2003
Stranica: 111
Mentor: Menac-Mihalić, Mira
Ključne riječi: čakavština; kopneni govori južnočakavskoga dijalekta; jezični kontakt južnočakavskoga i zapadnoštokavskoga dijalekta; fonologija; samoglasnički sustav; suglasnički sustav; prozodijski sustav
( Continental southern-čakavian; phonology; Štokavian charactereristics; Čakavian features; Accentual system; the consonant and vowel systems )
Sažetak:
U radu se obrađuje fonologija kopnenih južnočakavskih govora: Krilo Jesenica, Kaštel Kambelovca, Trogira, Primoštena, Tribunja, Sukošana, Stanova i Petrčana. Za razliku od otočnih govora koji su dobro obrađeni, kopneni južnočakavski govori do sada nisu imali temeljite obrade. U radu se pokazuje kako je stalan kontakt sa zapadnoštokavskim dijalektom utjecao na promjenu samoglasničkoga i suglasničkog sustava tih govora u korist štokavskoga (najveći je dokaz postojanje jednoga para afrikata, c( i C(), dok se čakavskost tih govora očituje u akcentuaciji, čuvanjem tročlanoga naglasnog inventara i njegovom distribucijom, ali uz prihvaćanje i četveročlanoga štokavskoga. Supostojanje tih dvaju sustava uvjetovalo je peteronaglasni inventar kopnenih južnočakavskih govora. Zbog stalnoga kontakta južnočakavskoga i zapadnoštokavskoga dijalekta, jezične će se promjene stalno događati (vjerojatno u smislu sve većega poštokavljenja) i stoga je ovaj rad vrijedan kao prikaz fonološkoga stanja u jednoj etapi jezičnoga razvoja južnočakavskih kopnenih govora.
Projekt / tema: 0212003
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4