Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu (CROSBI ID 494994)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jemrić, Tomislav ; Pavičić, Nikola ; Blašković, Dražen ; Lepeduš, Hrvoje ; Britvec, Mihaela ; Pecina, Marija Changes in oil glands and chilling injuries during storage of unshiu mandarin fruits in respect of hot water dip pre-treatment / Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu // Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.). Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 185-186-x

Podaci o odgovornosti

Jemrić, Tomislav ; Pavičić, Nikola ; Blašković, Dražen ; Lepeduš, Hrvoje ; Britvec, Mihaela ; Pecina, Marija

hrvatski

Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu

Mandarina unshiu (Citrus unshiu Marc.) je glavna vrsta agruma u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 tona. Slaba sposobnost skladištenja i pojava ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja plodova je glavni ograničavajući čimbenik duže potrošnje plodova. Potapanje plodova u toplu vodu u trajanju tri minute može poboljšati sposobnost skladištenja. Mehanizam postanka makroskopski vidljivih ozljeda je nejasan s anatomskog gledišta, a oštećenja se u pojedinim godinama i ne moraju javiti bez obzira na postojanje povoljnih uvjeta za njihov nastanak. Smatra se da bi anatomske promjene uljnih žlijezda mogle prethoditi postanku vidljivih simptoma ozljeda. Istraživanje je obuhvatilo potapanje plodova (cv. 'Saigon') tri minute u vodu (HWD) temperature 48 i 52&ordm ; ; ; ; C i kontrolu (bez predtretmana) nakon čega je uslijedilo čuvanje 4 mjeseca na 1&ordm ; ; ; ; C, te držanje na sobnoj temperaturi u trajanju od 7 dana. Mikroskopski pregled zdravog i oštećenog staničja kore pokazao je promijenjeni oblik uljnih žlijezda na oštećenim mjestima. Niti jedna pregledana uljna žlijezda u oštećenom staničju nije imala eterično ulje, za razliku od onih u zdravom. Na preparatima se također mogao uočiti različit stupanj oštećenja tkiva, s time da je degradacija staničja bila najjača kod predtretmana HWD 52&ordm ; ; ; ; C i kontrole, a manja kod HWD 48&ordm ; ; ; ; C.

Citrus unshiu Marc.; čuvanje; toplinski predtretman; uljne žlijezde; ozljede od niskih temperatura

nije evidentirano

engleski

Changes in oil glands and chilling injuries during storage of unshiu mandarin fruits in respect of hot water dip pre-treatment

Mandarina unshiu (Citrus unshiu Marc.) je glavna vrsta agruma u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 tona. Slaba sposobnost skladištenja i pojava ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja plodova je glavni ograničavajući čimbenik duže potrošnje plodova. Potapanje plodova u toplu vodu u trajanju tri minute može poboljšati sposobnost skladištenja. Mehanizam postanka makroskopski vidljivih ozljeda je nejasan s anatomskog gledišta, a oštećenja se u pojedinim godinama i ne moraju javiti bez obzira na postojanje povoljnih uvjeta za njihov nastanak. Smatra se da bi anatomske promjene uljnih žlijezda mogle prethoditi postanku vidljivih simptoma ozljeda. Istraživanje je obuhvatilo potapanje plodova (cv. 'Saigon') tri minute u vodu (HWD) temperature 48 i 52&ordm ; ; ; ; C i kontrolu (bez predtretmana) nakon čega je uslijedilo čuvanje 4 mjeseca na 1&ordm ; ; ; ; C, te držanje na sobnoj temperaturi u trajanju od 7 dana. Mikroskopski pregled zdravog i oštećenog staničja kore pokazao je promijenjeni oblik uljnih žlijezda na oštećenim mjestima. Niti jedna pregledana uljna žlijezda u oštećenom staničju nije imala eterično ulje, za razliku od onih u zdravom. Na preparatima se također mogao uočiti različit stupanj oštećenja tkiva, s time da je degradacija staničja bila najjača kod predtretmana HWD 52&ordm ; ; ; ; C i kontrole, a manja kod HWD 48&ordm ; ; ; ; C.

Citrus unshiu Marc; storage; hot water dip pre-treatment; oil glands; chilling injury

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

185-186-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa

Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka

Zagreb: Hrvatsko biološko društvo

Podaci o skupu

8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

poster

01.01.2003-01.01.2003

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija