Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu (CROSBI ID 494994)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Jemrić, Tomislav ; Pavičić, Nikola ; Blašković, Dražen ; Lepeduš, Hrvoje ; Britvec, Mihaela ; Pecina, Marija
hrvatski
Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu
Mandarina unshiu (Citrus unshiu Marc.) je glavna vrsta agruma u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 tona. Slaba sposobnost skladištenja i pojava ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja plodova je glavni ograničavajući čimbenik duže potrošnje plodova. Potapanje plodova u toplu vodu u trajanju tri minute može poboljšati sposobnost skladištenja. Mehanizam postanka makroskopski vidljivih ozljeda je nejasan s anatomskog gledišta, a oštećenja se u pojedinim godinama i ne moraju javiti bez obzira na postojanje povoljnih uvjeta za njihov nastanak. Smatra se da bi anatomske promjene uljnih žlijezda mogle prethoditi postanku vidljivih simptoma ozljeda. Istraživanje je obuhvatilo potapanje plodova (cv. 'Saigon') tri minute u vodu (HWD) temperature 48 i 52º ; ; ; ; C i kontrolu (bez predtretmana) nakon čega je uslijedilo čuvanje 4 mjeseca na 1º ; ; ; ; C, te držanje na sobnoj temperaturi u trajanju od 7 dana. Mikroskopski pregled zdravog i oštećenog staničja kore pokazao je promijenjeni oblik uljnih žlijezda na oštećenim mjestima. Niti jedna pregledana uljna žlijezda u oštećenom staničju nije imala eterično ulje, za razliku od onih u zdravom. Na preparatima se također mogao uočiti različit stupanj oštećenja tkiva, s time da je degradacija staničja bila najjača kod predtretmana HWD 52º ; ; ; ; C i kontrole, a manja kod HWD 48º ; ; ; ; C.
Citrus unshiu Marc.; čuvanje; toplinski predtretman; uljne žlijezde; ozljede od niskih temperatura
nije evidentirano
engleski
Changes in oil glands and chilling injuries during storage of unshiu mandarin fruits in respect of hot water dip pre-treatment
Mandarina unshiu (Citrus unshiu Marc.) je glavna vrsta agruma u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 tona. Slaba sposobnost skladištenja i pojava ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja plodova je glavni ograničavajući čimbenik duže potrošnje plodova. Potapanje plodova u toplu vodu u trajanju tri minute može poboljšati sposobnost skladištenja. Mehanizam postanka makroskopski vidljivih ozljeda je nejasan s anatomskog gledišta, a oštećenja se u pojedinim godinama i ne moraju javiti bez obzira na postojanje povoljnih uvjeta za njihov nastanak. Smatra se da bi anatomske promjene uljnih žlijezda mogle prethoditi postanku vidljivih simptoma ozljeda. Istraživanje je obuhvatilo potapanje plodova (cv. 'Saigon') tri minute u vodu (HWD) temperature 48 i 52º ; ; ; ; C i kontrolu (bez predtretmana) nakon čega je uslijedilo čuvanje 4 mjeseca na 1º ; ; ; ; C, te držanje na sobnoj temperaturi u trajanju od 7 dana. Mikroskopski pregled zdravog i oštećenog staničja kore pokazao je promijenjeni oblik uljnih žlijezda na oštećenim mjestima. Niti jedna pregledana uljna žlijezda u oštećenom staničju nije imala eterično ulje, za razliku od onih u zdravom. Na preparatima se također mogao uočiti različit stupanj oštećenja tkiva, s time da je degradacija staničja bila najjača kod predtretmana HWD 52º ; ; ; ; C i kontrole, a manja kod HWD 48º ; ; ; ; C.
Citrus unshiu Marc; storage; hot water dip pre-treatment; oil glands; chilling injury
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
185-186-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa
Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo
Podaci o skupu
8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
poster
01.01.2003-01.01.2003
Zagreb, Hrvatska